Ország-világ

2008.09.07. 05:31

Lendületes növekedés előtt a magyarországi digitévé piac

Magyarországon is folyamatosan nő a HDTV szolgáltatás, azaz a digitális televíziózás iránti lakossági érdeklődés.

N. M.

Az új televíziózási szabvány a korábbiaknál jóval nagyobb felbontású, valósághű képet, és térhatású, moziélményt nyújtó 5.1-es Dolby Digital hangot tesz lehetővé. Világszerte már nagyjából 106 HDTV-csatorna működik, míg a HD-tartalmakat összesen 48 millió háztartásban képesek fogni. A szakértők azt jósolják, hogy Európában 2010-ig Európában tizenhét ország 17 millió háztartásában lesz lehetőség HDTV-program megjelenítésére.

„Hazánkban főképp a fővárosban mutatkozik már most is megnövekedett igény a HD-minőségű tartalmak iránt” – mondta Kápolnai András, az Antenna Digital lakossági üzletág-vezetője. Ennek egyik oka, hogy Budapesten a lapostévék penetrációja mostanra átlépte a tízszázalékos határküszöböt. Kápolnai elmondása szerint 2007-ben összesen 60 ezer HD-készüléket értékesítettek Magyarországon; 2010-re ez a szám 200 ezer körülire nőhet. A HD-Ready készülékek 70 ezer forintnál, a full-HD-tévék pedig 200 ezer forintnál kezdődnek Magyarországon.

A digitális televíziózással hazai elterjedésével kapcsolatos optimista várakozásokat az is indokolja, hogy míg világszinten átlagosan egy felnőtt heti 16,6 órát tölt tévénézéssel, addig Magyarországon ez szám eléri a 30 órát. Ezt a növekvő igényt figyelembe véve júniusban indította el az immár 40 ezer előfizetővel rendelkező és kizárólag digitális terjesztéssel szolgáltató Antenna Digital a nagyfelbontású (HD) szolgáltatását. Az előfizetés mellé olyan kényelmi szolgáltatások is járnak, mint az elektronikus műsorújság, a választható hang és felirat. A szakember várakozásai szerint belátható időn belül idehaza is az előfizetők akár 10 százaléka áttérhet a HD-szolgáltatásra.

N. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában