Ország-világ

2008.09.16. 13:50

Magyar nő a spanyolországi bankrablók között

Egy magyar nő is volt abban a spanyol bankfiókokat fosztogató bandában, amelynek öt tagját Budapesten fogták el a múlt héten – közölte Mihály Csaba, a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának vezetője az MTI-vel kedden. Elképzelhető, hogy a banda Magyarországon is követett el hasonló bűncselekményeket.

mti

A főként koszovóiakból álló bűnözői csoportot azzal gyanúsítja a spanyol rendőrség, hogy 2005 óta kétszáz bankrablást követett el alicantei, murciai, valenciai és almeríái pénzintézetek ellen. A banda zsákmánya több mint egymillió euró volt – jelentette kedden a diarioinformacion című hírportál. A bűnözők mindig kieső helyen lévő bankfiókot szemeltek ki, ezután fatörzsekkel vagy nagy kövekkel eltorlaszolták az utat, hogy biztosítsák maguknak a menekülési útvonalat, majd markológéppel kitépték a falból a pénzkiadó automatát.

A spanyol rendőrök a bűnszervezet tagjainak nyomát követve jutottak el Magyarországra. Öt feltételezett bankrablót, három férfit és két nőt
– köztük a bandavezért – Budapesten fogták el néhány nappal ezelőtt. Mihály Csaba őrnagy tájékoztatása szerint a spanyol nagykövetség attaséja szeptember elején kereste meg a magyar nyomozó hatóságokat, segítséget kérve a körözött bűnözők elfogásához. Az öt elkövetőből három férfinak szerb útlevele volt, a két nő közül az egyik magyar, a másik román állampolgár.

Az öt körözöttet szeptember 9-én fogták el a magyar hatóságok a főváros XIV. kerületében, egy társasházban. A banda tagjai a rendőri felszólításra előjöttek, ellenállást nem tanúsítottak. Az elfogott gyanúsítottakat kiadják a spanyol hatóságoknak, Spanyolországban állítják bíróság elé őket.
A házkutatás során ugyanakkor találtak olyan tárgyakat, amelyek alapján feltételezhető, hogy Magyarországon is követhettek el hasonló bűncselekményeket. Ennek ellenőrzése folyamatban van – tette hozzá az őrnagy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában