Ország-világ

2008.09.18. 06:15

Magyarországon népbetegséggé vált a magas vérnyomás

Magyarország felnőtt népességének 15–20 százaléka, a hatvan éven felülieknek több mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség ezért ingyenes vérnyomás-mérési és tanácsadási hónapot szervez.

Boda Veronika

„A vérnyomásmérési hónap segítségével szeretnénk tudatosítani az emberekben a betegség súlyosságát” – mondta Hagymási Miklós, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke a program első napján. Az október 15-ig tartó akcióhoz 134 gyógyászati segédeszközt forgalmazó bolt csatlakozott. Az ingyenes vérnyomásmérésben a FESZ-logót kihelyező üzletek vesznek részt, amelyek megtalálhatók az ország egész területén. A boltokban a vérnyomásmérésen kívül hasznos életmódváltási tanácsokkal is szolgálnak a szakemberek a betegség súlyosbodásának elkerülése érdekében.

„A kezeletlen vagy fel nem ismert magas vérnyomásnak súlyos szövődményei lehetnek. Ilyen az agyérelmeszesedés, agytrombózis, agyvérzés, szívelégtelenség vagy szívinfarktus” – figyelmeztet Hagymási Miklós.

A mérés néhány helyszíne

Kecskemét: Kápolna u. 3. Pécs: Nagy Lajos király u. 10/A Szolnok: Verseghy u. 6–8. Békéscsaba: Gyulai út 35. Kaposvár: Biczó Ferenc u. 13. Komárom: Mártírok útja 11. Tatabánya: Komáromi u. 27. Eger: Bajcsy-Zsilinszki u. 13. Esztergom: Petőfi u. 26–28 Baja: Déri Frigyes sétány 2/A A megadott helyeken további hasznos tanácsokkal várják az érdeklődőket a FESZ munkatársai.

Enyhébb és középsúlyos esetekben sokszor természetes módon, azaz gyógyszer nélkül is normalizálható a betegség. A magas vérnyomást azonban még a tünetek előtt meg lehet előzni. Például életmódváltással, a dohányzásról való leszokással, rendszeres sportolással, mozgással, a stresszes élethelyzetek kerülésével, a sófogyasztás jelentős mérséklésével csökkenthető a kockázat.

„Ha minden igyekezet és odafigyelés ellenére mégis kialakul a betegség, néhány alapvető szabályt be kell tartanunk – figyelmeztet Szilágyi Tibor, a FESZ elnökségi tagja. – Az otthoni vérnyomásmérés például segíti az orvos munkáját is, s képet ad saját egészségünkről. Az sem mindegy azonban, hogy a mérőt hogyan használjuk. A helytelen használat ugyanis téves eredményt adhat. A vérnyomást általában a bal felkaron mérjük, a szívvel egy vonalban. A vérnyomásmérő mandzsettáját tehát 2–3 centiméterrel a könyökhajlat felett kell elhelyezni”.

A Forgalmazók az Egészségért Szövetség ezért ingyenes vérnyomás-mérési és tanácsadási hónapot szervez. Boda Veronika A mérés néhány helyszíne Kecskemét: Kápolna u. 3.

Pécs: Nagy Lajos király u. 10/A

Szolnok: Verseghy u. 6–8.

Békéscsaba: Gyulai út 35.

Kaposvár: Biczó Ferenc u. 13.

Komárom: Mártírok útja 11.

Tatabánya: Komáromi u. 27.

Eger: Bajcsy-Zsilinszki u. 13.

Esztergom: Petőfi u. 26–28

Baja: Déri Frigyes sétány 2/A

A megadott helyeken további hasznos tanácsokkal várják az érdeklődőket a FESZ munkatársai. Az sem mindegy, hogy a mérőt hogyan használjuk. FOTÓ: BANCZIK RÓBERT Vérnyomásmérés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában