Ország-világ

2008.09.22. 18:07

Mandátum helyett voksok után kapnak pénzt a pártalapítványok

Teljes egészében szavazatarányossá válhat a pártalapítványok költségvetési támogatása – áll az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának törvénytervezetében.

BAMA

Teljes egészében szavazatarányossá válhat a pártalapítványok költségvetési támogatása – áll az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának törvénytervezetében. Az új számítási módszer szerint az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa évente 24,9 millió forinttal, a Fidesz Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványa 61,5 millió forinttal kaphat több állami támogatást.

Az MDF Antall József Alapítványa 29,6 millióval, az SZDSZ Szabó Miklós Alapítványa 28,8 millióval és a KDNP Barankovics István Alapítványa 52,9 millió forinttal kaphat viszont kevesebbet a büdzséből. A parlamenten kívüli MIÉP azonban 25 millió forintot könyvelhetne el.
Jelenleg az MSZP 519 millió, a Fidesz 403 millió, az MDF 95,5 millió, az SZDSZ 117 millió és a KDNP 124 millió forintos támogatást kap évente alapítványai működtetéséhez.

A tervek szerint októbertől lépne hatályba a jogszabály, ezért idén a fenti összegeket időarányosan kapnák meg a pártalapítványok. A szavazatarányos számítási módszer – az első érvényes fordulóban a pártra leadott szavazatok – az eddigi mandátumarányos támogatási rendszert váltaná fel.

A törvénymódosításra azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság áprilisban kimondta: alkotmányellenes, hogy költségvetési támogatásra csak azok a pártalapítványok jogosultak, amelyeket előzőleg legalább két egymást követő parlamenti ciklusban frakcióval rendelkező párt alapított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában