Ország-világ

2008.09.30. 10:10

Marad a kordon a Kossuth téren

Szerdán csaknem bizonyosan újabb területlezárási intézkedést ad ki az országos rendőrfőkapitány (vagy a Köztársasági Őrezred parancsnoka) a Kossuth térre – írta a keddi Népszava.

mti

Maradnak tehát a virágládák és lánckordonok, amelyek 1995 óta állandó, bár nem túl esztétikus elemei az Országházat övező területnek – vagyis nem a két éve tartó, rendszeres Kossuth téri tüntetések miatt hosszabbítanak. A határozat indoklása azonban várhatóan hivatkozik majd a Parlament előtti zavargásokra – olvasható a lapban. Az intézkedést mégis felemássá teszi a Népszava szerint a Köztársasági Őrezrednek a lap kérdéseire adott válasza, amelyben maguk is elismerik, hogy ez a fajta területlezárás nem jelent védelmet, csupán arra jó, hogy kijelöljön egy olyan határvonalat, amelyen túl már csak engedéllyel lehet tartózkodni.

Annak magyarázata egyébként, hogy a határozatban körülírt területre időről időre újabb lezárást kell elrendelnie az illetékeseknek, a rendőrségi törvény módosításában keresendő. Ez vezette ugyanis be a bürokratikus szabályozást. A kordonok és a területlezárás amúgy 2006 őszétől kezdve szereplői a főváros életének, mivel ez idő tájt nőtt meg jelentősen mind a spontán, mind pedig a bejelentett tüntetések száma – írta a Népszava.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában