Ország-világ

2008.09.05. 18:42

Megszűnt az eljárás a fatolvajt lelövő természetvédelmi őrrel szemben

Jogerősen, immár a Legfőbb Ügyészség döntése szerint is megszüntették az eljárást azzal a természetvédelmi őrrel szemben, aki még tavaly októberben lőtt le egy fatolvajt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fonyban - mondta Martossy György, a megyei főügyészség sajtószóvivője, főügyészségi csoportvezető ügyész pénteken.

mti

Az eseményeket felidézve közölte: 2007. október 20-án egy férfi a fiával együtt egy szamaras szekérrel indult fát vágni, amire nem volt engedélyük. Egy fejszét és egy láncfűrészt vittek magukkal.  Az illegális favágás közben két természetvédelmi őr tetten érte őket. Az egyik őr felszólította a két férfit, hogy mutassák az engedélyüket, és hagyják abba a favágást, de ennek nem tettek  eleget. Fenyegetőzni kezdtek, s az őrnek egyebek mellett azt is mondták, hogy "szétvágják a baltával" - ismertette a szóvivő.

Hozzátette: az idősebb férfi kezében a fejszével, a fia pedig a fűrésszel indult az egyik őr felé, aki lefújta őket gázspray-vel, de  ez sem állította meg a támadókat. Az őr ezért két figyelmeztető lövést adott le a föld felé, ekkor kissé megrettentek, letették a  favágásnál használt eszközöket. A fiatal férfi azonban felkapta apja fejszéjét, és a másik természetvédelmi őrre támadt. Ekkor a szolgálatban lévő őr már közölte, hogy fegyverhasználat következik. Célzott lövést adott le,  ebből az egyik halálos volt, szíven találta a támadóját - fogalmazott Martossy György.

Mint mondta, ezután a mentőket és a rendőrséget is hívtak, de a  kiérkező szakemberek már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A nyomozást - a természetvédelmi őr ellen - emberölés bűntette  miatt rendelték el. A Borsod megyei ügyészség első körben megszüntette az eljárást, mivel a jogtalan támadást és az élet  kioltására irányuló fenyegetést bizonyítottnak és valósnak találta,  tehát a történteket jogos önvédelemként értékelte. A férfi apja fellebbezett a döntés ellen, a Legfőbb Ügyészség azonban szintén az  eljárás megszüntetése mellett döntött. Martossy György arról is beszámolt, hogy a 75 éves apával  szemben az encsi városi ügyészség lopás, valamint hivatalos személy  ellen felfegyverezve elkövetett erőszak bűntette miatt nyújtott be  vádat idén augusztus 23-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában