Ország-világ

2008.09.03. 22:08

Nem kerültek előzetesbe a cargósok

Nem kezdeményezte a MÁV Cargo hűtlen kezeléssel gyanúsított vezetőjének és két társának előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség – közölte Zamecsnik Péter ügyvéd, aki Kovács Imrét, a MÁV Cargo vezérigazgatóját képviseli.

mti

Mindhárom gyanúsított őrizetbe vételét megszüntették, de a rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint a büntetőeljárás tovább folytatódik velük szemben. A gyanú szerint a MÁV Cargo vezetője és két társa egymilliárd forint kárt okozott a vasúttársaságnak azzal, hogy kétezer futásképes vagy kis javítással azzá tehető vasúti kocsit hulladékáron adott el 2002–2003-ban.

A nyomozás azután indult, hogy Szép Béla szocialista országgyűlési képviselő feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. A politikus figyelmét az keltette fel, hogy a MÁV Cargo árufuvarozási korlátozást vezetett be Záhony térségére 2007. március 1-jétől. A cég kérte az orosz és az ukrán fuvarozókat, hogy átrakásos forgalomba ne adjanak fel árut Záhony felé. Ez az intézkedés sértette a városban élők érdekeit, mert csökkent a munkalehetőségek száma.

A képviselő kíváncsi volt a rendelkezés okára, és ekkor derült ki, hogy nincs elég kocsi, ugyanis a vállalat korábban kétezer vasúti kocsi leselejtezéséről döntött. Mondván, azok nem szükségesek a tevékenységéhez. Szép szerette volna megtekinteni az ezzel kapcsolatos, nyilvános adatnak minősülő iratokat, de ezt a társaság vezetése nem tette lehetővé. Ezután fordult Kovács Tamás legfőbb ügyészhez.

A BRFK kedden közleményben tudatta, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében nyomoz. A rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 44 és egy 57 éves budapesti, valamint egy 63 éves szolnoki férfit, s kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A rendőrség tudatta: a nyomozás során beszerzett adatok, illetve a szakértői vélemények szerint indokolatlan volt a kétezer teherkocsi eladása hulladékáron.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában