Ország-világ

2008.09.17. 20:13

Slota káros hatása ciklusokon átívelő

A Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Ján Slota magyarellenes kijelentései kormányzati ciklusokon túlmenően meghatározhatják a magyar–szlovák viszonyt – mondta Göncz Kinga külügyminiszter szerdán Budapesten.

mti

– Ez hosszú időre meghatározhatja a kapcsolatokat, messze túlmenően a kormányzati ciklusokon és nagyon komoly felelősségét veti fel a szlovák kormánynak – fogalmazott Göncz Kinga. Hozzátette: Ján Slota menetrendszerűen tesz olyan kijelentéseket, amelyek gyűlöletbeszédnek minősülnek, és nagyon komolyan mérgezik a magyar–szlovák kapcsolatokat.

Göncz Kinga tájékoztatása szerint továbbra sem lehet tudni, mikor lesz kormányfői vagy államfői találkozó Magyarország és Szlovákia között.
A magyar diplomácia irányítója azt mondta: a szlovák–magyar kapcsolatokkal ellentétben Romániával és Szerbiával nagyon jók  Magyarország kapcsolatai.

A külügyminiszter Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdán megjelent lapinterjúja kapcsán beszélt a magyar–szlovák kapcsolatokról. Fico a Népszabadságnak azt mondta, hogy ugyan jobb is lehetne, de nem olyan rossz az államközi és a politikai viszony Magyarország és Szlovákia között. A politikus arra a felvetésre, miért nem hajlandó elhatárolódni Ján Slota magyarellenes megnyilvánulásaitól, azt a választ adta, hogy ő már többször elítélt mindenféle szélsőséges megnyilvánulást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában