Ország-világ

2008.09.22. 07:56

Sok a panasz a külföldi, köztük a magyar orvosokra?

Téves diagnózisok – köztük rákos daganat fel nem ismerése – miatt töröltek a brit orvosi nyilvántartásból egy magyar orvost.

mti

A WalesOnline hírfórum vasárnapi beszámolója szerint a brit orvosi regisztert vezető szervezet (GMC) „sokkoló tévedések” miatt vonta vissza a walesi Llanelli városában dolgozó, 40 éves doktor működési engedélyét. Az orvos tavaly február és július között dolgozott kórszövettani konzultánsként a Fülöp herceg nevét viselő kórházban. Ez alatt az idő alatt egy ízben például nem ismerte fel, hogy egy nőbeteg lábán lévő szemölcs rákos burjánzásnak indult, de a beszámoló szerint félrediagnosztizált súlyos bélrendszeri és májbetegségeket is.

A magyar szakorvos elé szolgálati ideje alatt több mint 1200 leletminta került, és ebből 43-nak a diagnózisa „ad okot aggodalomra” – áll a walesi hírportál vasárnapi ismertetésében.

A Nagy-Britanniában tízezrével dolgozó külföldi orvosokra általában is sok a panasz. A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap néhány héttel ezelőtti beszámolója szerint a GMC nyilvántartásából szakmai mulasztások, sőt bűncselekmények – például szexuális jellegű támadások – miatt törölt külföldi doktorok száma egy év alatt megháromszorozódott. A GMC listáján jelenleg 277 ezer orvos neve szerepel; közülük 128 ezren érkeztek más országokból, ami 46 százalékos arány.

A lap a panaszos ügyek közül annak idején egy volt rendőr esetét ismertette. A beteg egyik lábát a leírás szerint kis híján amputálni kellett, miután „rutinjellegű térdműtétjét egy magyar sebész elfuserálta”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában