Ország-világ

2008.09.05. 17:53

Szakértői kormányról tárgyalnának a liberálisok

Tárgyalóasztalhoz ül az SZDSZ az MSZP-vel, de nem Gyurcsány Ferenc cselekvési programjáról, hanem a szakértői kormányról akarnak megegyezni. Kezdődik a koalíciós időszakra emlékeztető szocialista-szabad demokrata huzavona.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="270"] Fodor tárgyalni hajlandó, de nem a Gyurcsány-féle programról - fotó: Schmidt János
[/caption]Az SZDSZ elfogadja az MSZP tárgyalási ajánlatát, de a liberális párt csak a szakértői kormányről hajlandó beszélni a szocialistákkal. Ezt Fodor Gábor pártelnök jelentette be pénteken. A liberális politikus Gyurcsánynak arra a héten tett ajánlatára reflektált, hogy az MSZP és az SZDSZ tárgyaljon egymással a szabad demokraták által korábban elutasított cselekvési tervről. Fodor tárgyalni hajlandó ugyan, de nem a Gyurcsány-féle programról. Szerinte azzal, hogy a programot minden politikai erő elutasította, a kisebbségi kormány egyedül maradt, így a szakértői kormány a megoldás, erről kell beszélni a szocialistákkal.

Fodortól a sajtótájékoztatón megkérdezték, el tudja-e képzelni a szakértői kormányt Gyurcsány Ferenccel, mire a liberális pártelnök egyetlen, de sokatmondó szóval válaszolt: nem. Fodor azt a kérdést sem úszta meg, hogy kiket tudna elképzelni egy szakértői kormányban. Erre azt mondta, neveket nem említ, de vannak olyan nemzetközileg is elismert szaktekintélyek, akik alkalmasak lennének erre. Az SZDSZ egyébiránt több vasat tart a tűzben: a szocialistákkal való tárgyalás mellett a liberálisok elfogadták az MDF ellenzéki egyeztetésre hívó ajánlatát is, de a jövő héten - más programjaik miatt - nem tudnak rá elmenni.

Fodor Gábor kijelentései elég határozottnak tűnnek, de a szocialisták sem szívbajosak. "Az MSZP és az SZDSZ közötti tárgyalásokon a szocialisták ragaszkodni fognak ahhoz, hogy először a programokról egyeztessenek a felek" – szögezték le a távirati irodának nevük elhallgatását kérő szocialista tisztségviselők az SZDSZ állásfoglalását kommentálva. Mint mondták, többféle forgatókönyv létezik, de első lépésként arra kíváncsiak: a liberálisok egységesen fel tudnak-e sorakozni egy általuk képviselendő javaslatcsomag mellé. Ha igen, akkor elkezdődhetnek az egyeztetések, amelyeken kiderülhet, mi lehet a közös nevezője a két párt programjának. Az MSZP most felsorakozik Gyurcsány mögött: megyei szervezetei támogatják a cselekvési tervet. A szocialisták regionális frakcióüléseken vitatták meg a kormányfő elképzeléseit, és kiállnak mellette többek között a baranyai, békési és hevesi szocialisták. Az MSZP országgyűlési képviselői hétfőn Gyurcsány jelenlétében tárgyalják meg a további lépéseket.

Minden párt másként fogadta az SZDSZ bejelentését. A Fidesz szerint tovább folytatódik a kisebbségi kormány szánalmas vergődése. A KDNP úgy véli, nem a szakértői kormány, hanem az előre hozott választás oldhatja meg Magyarország problémáit. Az MDF örül annak, hogy a szabad demokraták elfogadták az ellenzéki pártok találkozójára szóló meghívást, amire Kóka János frakcióvezetőt várják, ha Fodor mégsem lesz ott.

Mit szól hozzá?

Juhász Attila politológus
Szakértői kormány nem létezik. Amit Fodor Gábor kezdeményez, valójában új koalíció. Nem lehet megjósolni, mi fog történni ősszel: bár most az a legvalószínűbb, hogy Gyurcsány távozik, nem látni, milyen programban egyezhet meg az MSZP és az SZDSZ, egy az SZDSZ-t is magában foglaló ellenzéki megegyezés pedig kizárható.

Kiszelly Zoltán politológus
Nagyon érdekes, hogy akar az SZDSZ tárgyalni egy Gyurcsány Ferenc nélküli szakértői kormányról Gyurcsány Ferenccel. A legvalószínűbbnek most az tűnik, hogy az MSZP valahogy szerez öt-hat SZDSZ-es szavazatot még az Országgyűlésben a költségvetés támogatásához. Persze az sem zárható ki, hogy Gyurcsány lemond, de abban az esetben is marad a mostani kormányoldal.

A szlovákok szerint nálunk nem lesz előre hozott választás

Nem valószínű, hogy Magyarországon idő előtti választás lesz: inkább Gyurcsány kisebbségi kormányának túlélésére, esetleg - Gyurcsánnyal vagy nélküle - új szocialista-liberális koalícióra lehet számítani. Ezt írja kommentárjában egy pozsonyi napilap. Az újság - cseppet sem hízelgően - megjegyzi azt is, folytatódik nálunk az ország válságát elmélyítő tengődés. A lap szerint az előre hozott választást a szocialistákon kívül a liberálisok és a Fidesz sem akarja, jóllehet Orbán Viktor mindig ezt követeli. A Fidesz elnöke ugyanis csak a reformok végigvitele után lenne miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában