Ország-világ

2008.09.16. 08:31

Százmilliárdnál többet buktak fél év alatt a hazai nyugdíjpénztárak

Csaknem 185 milliárd forintot vesztettek befektetéseiken a hazai nyugdíjpénztárak az első fél évben – derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból.

N. M.

Az év első hat hónapjában a 2,85 millió magánkasszatag 308,5 milliárd forintot fizetett be a pénztárakba, azok azonban a fél év során a befektetéseiken a felét elvesztették. Különösen azok a pénztártagok járhattak rosszul, akik úgynevezett növekedési, azaz a legnagyobb kockázatú portfóliókban fialtatják a pénzüket, a nagyobb részvénykitettség miatt ugyanis ezek lehettek a legveszteségesebbek. Számítások szerint összességében a pénztári portfóliók félévkor átlagosan mintegy 8 százalékos mínuszban állhattak.

Százévente van csak ilyen súlyos válság

„Századonként csupán egyszer fordul elő olyan súlyos pénzügyi válság az Egyesült Államokban, mint a mostani” – mondta Alan Greenspan, az amerikai jegybankként funkcionáló Federal reserve korábbi elnöke. Jó néhány bank jut még csődbe, ám nem kell mindegyiket megmenteni – véli a szakember.

A siralmasnak tűnő múltbéli hozamok ellenére a piaci szereplők azt tanácsolják, hogy – a részvénypiacok nyilvánvaló alulértékeltsége miatt – aki nem tervezi a gyors nyugdíjba vonulást, mindenképpen a legkockázatosabb portfólióban tartsa megtakarítását. Az új választási rendszer szerencsésen időzített bevezetése miatt – vélik a szakemberek – még az is lehetséges, hogy éppen a tőkepiaci válság alapozhatja majd meg sok leendő magyar nyugdíjas jólétét, ugyanis emiatt most rendkívül olcsón vásárolhatnak be részvényeket a nyugdíjkasszák.

Magyarországon a magánkasszáknak legkésőbb 2009 január elsejéig kell bevezetniük az új rendszert, amelynek lényege, hogy három eltérő kockázatú –  klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési – portfóliót kell tagjaiknak kínálniuk. Ezt eddig a 26 kassza közül nyolc tett meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában