Ország-világ

2008.09.25. 18:09

Tandíj törölve, 13. havi családi pótlék Ausztriában

Nyugdíjemelés, tandíjeltörlés, 13. havi családi pótlék – jelentős mértékű osztogatást szavaztak meg az embereknek a vasárnapi, előrehozott parlamenti választások előtt Ausztriában.

Z. H.

Az utolsó, maratoni, 19 órás parlamenti ülésen a szociáldemokraták – több elemző őket várja befutónak – ötpontos enyhítő csomagjából négy elemet elfogadtak. A gyógyszeráfa 20-ról 10 százalékra csökkentését a zöldeken túl még a jobboldali populista párt is megszavazta. Az otthoni ápolási támogatás növelését egyhangúan fogadták el. Csakúgy, mint az új, 13. havi családi pótlék kifizetését.

A nyugdíjakat 3,4 százalékkal növelik. Az alacsonyabb jövedelmű idősek egy 50-150 eurós egyszeri kifizetést is kapnak. Fűtési enyhítőcsomag is jár majd: az átalányt fizetőket októbertől áprilisig havi 30 euróval segítik. Meghosszabbították a nyugdíjkorhatárok szigorításának bevezetését, eltörölték a visszavonulók nyugdíjemelésének kétéves türelmi idejét.

Eltörlik a tandíjat: csak azoknak a diákoknak kell fizetni, akik két félév hátrányban vannak, és a nem EU-állampolgároknak. A néppárt azonban népszavazást követel erről, mivel szerintük a tandíj eltörlésével erősen csökkenni fog a felsőoktatás nívója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában