Ország-világ

2008.09.14. 08:02

Térkép nélkül a GPS sem mindig segíthet

A Brit Térképészeti Társaság elnöke szerint a műholdas helymeghatározók elbutítják a felhasználókat. Mary Spance véleménye az, hogy a GPS-használók között egyre kevesebben vannak, akik képesek eligazodni egy hagyományos térképen. Ráadásul a helymeghatározóra hagyatkozó autós a környezetére sem figyel, ezért nem sokat lát a tájból, s ha bajba kerül, nehezen tudja beazonosítani a helyet, ahová a segítséget kérné.

ÁNT

„Érdekes folyamatot figyeltünk meg, amióta kitört Magyarországon is a GPS-láz – mondta szerkesztőségünknek Buslig György, a Térképkirály Kft. ügyvezető igazgatója. – Csökkent ugyan 10–15 százalékkal az eladott térképek száma, de egyre többen vásárolják a kitűnő léptékű kiadványokat. A visszaesés elsősorban a várostérképeket érinti, de ezekből korábban sem volt túl sok. Az ország 3200 településéből csak 200–250 volt olyan, amelyről jó minőségű térképet készítettek.”

Buslig György szerint a GPS sosem szorítja ki a papíralapú térképeket. A kettő együtt jelent tökéletes megoldást, hiszen amikor a GPS egy váratlan változás miatt kerülőútra irányítja az autót, valóban előfordulhat, hogy végül teljesen eltéved a vezető. „A műholdas helymeghatározó arra jó, hogy ne kelljen megvásárolni olyan városok, országok térképét, ahol csak egyszer fordul meg az ember – magyarázza az ügyvezető. – Ilyenkor jól használható a GPS. Akik viszont rendszeresen utaznak – például a kamionosok – sosem teszik félre a térképüket.”

A helymeghatározók ára az utóbbi időben gyorsan csökkent, ugyanez a folyamat azonban nem jelentkezett a térképeknél. A GPS-ek megjelenésének nem volt árlehajtó hatása. „Magyarországon egyébként sem voltak túl drágák a térképek – mutat rá Buslig György. – Itt inkább a minőségre utalnak az árak. A telített piacon megjelentek olcsó, de kevésbé megbízható kiadványok.”

Vásárláskor érdemes a gyártó nevét keresni. Az ismert cégek térképei – ha drágábbak is – biztosan megbízhatóak. Ezekkel nem téved el az autós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában