Ország-világ

2008.09.08. 09:24

Turistacsoporttal is lehet menni az Északi-sarkra

Az Északi-sarkra szerveznek turistautakat Oroszországban a jövő évtől.

BAMA

Az Orosz Sarkkutatók Szövetsége és az Utazási Irodák Szövetsége a minap bejelentette, hogy 2009-től turistautakat szerveznek az Északi-sarkra, a jégtáblára épült Barneo sátortáborba.

A táborban van két közösségi terem, konyha, étterem, és 8–12 lakósátor egyenként 8–12 hellyel, s természetesen illemhely és hagyományos orosz fürdő. Korábban is felkeresték már turisták, de csakis külföldiek.

Az út nem is túl hosszú: a Spitzbergákig 4 óra a repülőút, onnan további két és fél óra alatt lehet – szintén repülővel – elérni a Barneo tábort.

A helyszínen aztán a turisták nem csupán a tájban gyönyörködhetnek, hanem kirándulásokat tehetnek sítalpakon vagy kutyaszánon, ejtőernyős ugrásokat hajthatnak végre tandemben egy tapasztalt ejtőernyőssel, és fotószafarira mehetnek jegesmedvékre.

Mivel az utazás szélsőséges körülmények közé vezet, minden egyes turistának előzetes felkészítésen kell részt vennie, és mindenkinek külön biztosítást kötnek az útra, de még így is csak rövid időre viszik a „civileket” a Föld legészakibb pontjára.

A túra ára a tervek szerint 8–10 ezer euró lesz, de a szervezők hangsúlyozzák, hogy ez csupán a negyede annak az összegnek, amelyért a Déli-sarkra lehet eljutni, s a tizede annak, amennyiért a Mount Everestet meg lehet mászni.

A szervezők szerint az érdeklődés hatalmas, s jövőre már 2000 turista keresi majd fel az Északi-sarkot a nagyon rövid szezon alatt. A Barneo tábor ugyanis évente mindössze egyetlen hónapig üzemel: a sarkvidéki nappal április 1-jei kezdetétől május 1-jéig, az olvadás beköszöntéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában