Ország-világ

2008.09.26. 17:57

Veres: csak Robin Hood adhat kompenzációt

Az új adónem az ágazat minden olyan cégére vonatkozna, amelynek energetikai típusú bevétele van.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Az új adónem az ágazat minden olyan cégére vonatkozna, amelynek energetikai típusú bevétele van.
[/caption]„Nem lesz pénz a távhődíj kompenzálására, ha az Országgyűlés nem fogadja el a Robin Hood-adót” – jelentette ki Veres János. A pénzügyminiszter szerint az energetikai cégek megadóztatásán kívül nem kínálkozik más forrás, amely felhasználható volna erre a célra. Az új adónem az ágazat minden olyan cégére vonatkozna, amelynek energetikai típusú bevétele van.

Az adó érintené a szénhidrogént kitermelő, az olajterméket, illetve villamos energiát termelő vállalatokat, a szabadpiaci gázkereskedőket és az üzemanyag kiskereskedelemben működő cégeket. Ezeknek a vállalatoknak az összesített adóalapja idén 396 milliárd forint. A nyolcszázalékos adó így 31,6 milliárd forint bevételt jelentene a költségvetésnek.

Veres szerint nem alanyi jogon kellene a kompenzációt bevezetni, hanem szociális alapon kellene kompenzálni a távhővel fűtőket, de tudomásul vette a kormány döntését.

„A panelprogramban sok lakóház azért nem tudott részt venni, mert volt egy blokkoló kisebbség, amely megakadályozta a felújításban való részvételt” – mondta tegnap Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távfűtési eseti munkacsoportjának vezetője. Ezért azt javasolják, hogy a mérhetőség és szabályozhatóság megteremtésében 50 százalék plusz egy szavazatban határozzák meg a döntéshez szükséges arányt.

Fidesz: Előkészítetlen a Robin Hood adó

„Ez a törvény alkalmatlan arra, hogy a családok terheit csökkentsék” – mondta tegnap a Robin Hood adóról László Tamás. A fideszes politikus szerint ugyanis az energiaszolgáltatók áremeléseikbe bele fogják kalkulálni a cég plusz terheit. „Sem vizsgálatok, sem tanulmányok nem készültek a témakörben, teljes előkészítetlenség jellemzi az ötletet” – hangoztatta László Tamás. Arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt esztendőben négy alkalommal emelkedett a távfűtés ára, miközben a gáz- és távhő kompenzációjára szánt összeget 204 milliárdról 82 milliárd forintra csökkentették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában