Ország-világ

2008.09.23. 14:06

Visszakapták szabadságukat a szalakóták

Több mint egy tucat egyed már szabadon röpköd azon szalakóták közül, amelyeket augusztus közepén koboztak el a vámosok a tompai határátkelőhelyen egy szerb férfitól.

mti

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ritkasága okán a szalakóta Magyarországon és Szerbiában egyaránt fokozottan védett madárfaj.
[/caption] A fokozottan védett madarakat a szerb férfi kegyetlen körülmények között próbálta Magyarországra csempészni: a szalakóták szigetelőszalaggal mozdulatlanra kötözve hevertek autójának két első ülése alatt.

Ritkasága okán a szalakóta Magyarországon és Szerbiában egyaránt fokozottan védett madárfaj – eszmei értéke 500 ezer forint példányonként –, így behozatalához, az országon átszállításához a természetvédelmi hatóság előzetes engedélye szükséges. Ezzel azonban a csempész nem rendelkezett, ezért a vám- és pénzügyőrség a madarakat lefoglalta, és az utas ellen eljárást indított.

Amit a szalakótáról tudni érdemes

A fokozottan védett szalakóták öreg erdőkben és szétszórt fákkal tarkított, nyitott tájakon élnek. Európa és Ázsia mérsékelt övében az erdőssztyepp jellegű területek madarai. Magyarországon – főként a Duna–Tisza közén – rendszeresen fészkelnek, de az állomány erősen megfogyatkozott. A 30 centiméteresre megnövő madarak zömök termete a szajkóéra emlékeztet. Tollazatuk azúrkék, hátuk gesztenyésvörös, szárnyuk ragyogó kék, fekete szegéllyel. Viselkedésük a gébicséhez hasonlít: száraz faágakon, póznákon, kazlakon leskelődnek, s magas figyelőhelyükről lelibbenve kapják el a rovarokat.

A népiesen kékcsókának hívott madarak ezután kerültek a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába, ahol eltávolították róluk a ragasztószalagokat, majd gondoskodtak elhelyezésükről és táplálásukról. Két madár azonban nem élte túl a megpróbáltatásokat.

A szakszerű gondozásnak és táplálásnak köszönhetően a szalakóták többségének állapota gyorsan javult. A szakemberek ezért úgy döntöttek, hogy azokat a madarakat, amelyeknek fizikai állapota lehetővé teszi, még az őszi vonulás időszakában szabadon engedik. Öttömös határában (ez szalakóta költő- és vonulóhely is), ideiglenes röpdét építettek. Itt a fiatal madarak akklimatizálódhattak – hiszen addig zárt helyen voltak –, és a gondozóktól kapott eleség helyett megszokhatták a természetes táplálékot.

Összesen tizennégy példány került a röpdébe, a madarakat néhány napja engedték szabadon, s azért, hogy sorsukat nyomon tudják követni, jelölőgyűrűvel látták el őket. A szakemberek reményei szerint a madarak vadon élő társaikkal együtt hamarosan afrikai telelőhelyükre vonulnak. Hat madár állapota nem tette lehetővé visszatelepítésüket, így a jövőben a Szegedi Vadaspark lakói lesznek.

A 30 centiméteresre megnövő madarak zömök termete a szajkóéra emlékeztet. Tollazatuk azúrkék, hátuk gesztenyésvörös, szárnyuk ragyogó kék, fekete szegéllyel. Viselkedésük a gébicséhez hasonlít: száraz faágakon, póznákon, kazlakon leskelődnek, s magas figyelőhelyükről lelibbenve kapják el a rovarokat. Ritkasága okán a szalakóta Magyarországon és Szerbiában egyaránt fokozottan védett madárfaj. Szalakóta -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában