Ország-világ

2008.10.19. 11:00

Árulkodnak a használt mobilok

A használtan vásárolt mobilok jelentős része tartalmaz az előző tulajdonosára vonatkozó adatokat – áll egy friss kutatásban. A mobilkereskedők állítják: eladás előtt mindig kitörlik a korábbi gazda pikáns képeit a készülékekből.

Németh Márk – Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A megvizsgált készülékek 23 százaléka tartalmazott elég egyéni információt ahhoz, hogy a kutatók azonosítani tudják az előző tulajdonost és munkaadóját
[/caption]Pajzán fényképek, titkos üzenetek, vagy érzékeny céges információk: a használtan vásárolt mobiltelefonok jelentős része tartalmaz hasonló, bizalmas jellegű céges vagy személyi adatokat korábbi tulajdonosáról. „Megszámlálhatatlanul sokszor találkozunk házi készítésű intim forókkal és videókkal az üzletbe behozott mobiltelefonokban” – számolt be lapunkak tapasztalatairól Bokros Gábor, használt mobiltelefon kereskedő.

Elmondása szerint nem egyszer fordult már elő az sem, hogy a családi vitákat megoldani hivatott SMS-ek kerültek a kereskedő kezébe, de a telefonkönyvek lapozgatásával is sok időt tudna eltölteni a használt mobil üzlet tulajdonosa. A mobilkereskedő által elmondottakat egy nemzetközi felmérés is alátámasztja, amely szerint a használt mobilok negyedében találtak valamilyen adatot a korábbi tulajdonosáról. A BT, a walesi University of Glamorgan és az ausztráliai Edith Cowan University kutatói a több mint 160 használt eszköz vizsgálata során találtak például fizetésre vonatkozó információkat, céges pénzügyi adatokat, bankszámlával kapcsolatos részleteket, bizalmas üzleti terveket, értekezletekről szóló feljegyzéseket és egészségügyi adatokat is.

A legnagyobb mennyiségű információt a leselejtezett Blackberry okostelefonok tartalmazták, amelyeket számos esetben védelem nélkül hagytak, dacára annak, hogy rendelkeznek beépített biztonsági funkciókkal, például titkosítással. A vizsgált eszközök 43 százaléka tartalmazott olyan információkat, amelyekből az egyéneket, illetve céges vagy bizonyos személyes adataikat azonosítani lehetett, ami jelentős veszélyt jelent mind az egyén, mind a szervezet számára. Annak ellenére, hogy a sima mobiltelefonok sokkal kevésbé bonyolult eszközök, a megvizsgált készülékek 23 százaléka is tartalmazott elég egyéni információt ahhoz, hogy a kutatók azonosítani tudják az előző tulajdonost és munkaadóját.

Dr. Andy Jones, a BT információbiztonsági kutatóinak vezetője, a felmérés vezetője a következőket mondta: „Érthetetlen, miért nem teszik meg a szervezetek a szükséges óvintézkedéseket a kézi eszközök leselejtezésekor, amikor ekkora nyilvánosságot kap mostanában a biztonság és a személyazonosság-eltulajdonítás kérdése. ” A megvizsgált eszközök legnagyobb részén nem történt hatékony adattörlés, emiatt viszont mind cégek, mind pedig egyének bűntények áldozatául eshetnek.  És, hogy mi történhet velünk, ha elfelejtjük „kitisztítani” eladásra szánt mobilunkat? „A készülékeken maradt privát képeket, videókat vagy SMS-eket kitöröljük és teljesen tisztán adjuk át a telefonokat az új tulajdonosnak. Tehát ami be is kerül az üzletbe, innen nem kerül tovább” – adta a megnyugtató választ Bokros.

Hogyan adjuk át mobilunkat?

- Telefonunk „Gyári beállítások visszaállítása” menüpontja alatt egy füst alatt minden személyes információt kitörölhetünk a telefonból. - A kép- és videótárakból külön töröljünk minden információt. A szöveges üzeneteket és a telefonkönyvet is ellenőrizzük - Soha ne hagyjuk a SIM-kártyát a telefonban. - Az egyéb adathordozókat, mint például a SD-kártya ne felejtsük el eltávolítani a telefonból.

- A kép- és videótárakból külön töröljünk minden információt. A szöveges üzeneteket és a telefonkönyvet is ellenőrizzük

- Soha ne hagyjuk a SIM-kártyát a telefonban.

- Az egyéb adathordozókat, mint például a SD-kártya ne felejtsük el eltávolítani a telefonból. A megvizsgált készülékek 23 százaléka tartalmazott elég egyéni információt ahhoz, hogy a kutatók azonosítani tudják az előző tulajdonost és munkaadóját Telefon -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában