Ország-világ

2008.10.07. 17:34

Ausztria legdélibb tartománya igazi üdülőparadicsom

Vannak téli és vannak nyári üdülést kedvelők, ahogy van, aki a hegyekbe, míg mások a víz mellé vágynak. S találtunk egy helyet, ahol mindkét igény kellemesen kielégíthető.

Molnár Mária

Ausztria rég óta híres vendéglátó. Az aprócska panziók kedélyes gazdái, a szállások gazdag és ízletes reggelje, a tájjellegű konyhája, a minden zseb számára kifizethető árak széles választéka, és nem utolsó sorban a táj szépsége okán évek óta kedvelt célpontja a magyar utazóknak.
Karinthia Ausztria legdélibb tartománya.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Ausztria rég óta híres vendéglátó.
[/caption]

Hegyek, tavak, barlangok, gyógyvizű források gazdagítják gyönyörű tájait. A kétezernél is többre becsült napsütötte órák száma éves viszonylatban méltán csalogató, ahogy a számos kikapcsolódási lehetőség is. Hiszen fürdőzhet az idelátogató télen és nyáron egyaránt: termál vízben, meleg vizű tavakban, vagy épp a szállodák belső medencéiben. Lovagolhat, túrázhat kerékpárral vagy gyalogosan, síelhet, szánkózhat, és a sport gurmanoknak ott a tökéletes golfpályák sora.

A Karinthiai Bad Kleinkirchen igazi üdülőparadicsom. A mesés falucska 1087 méterrel fekszik a tengerszint felett, a Nockberge hegyei között. Innen síliftek, hegyi funikulárék, és természetesen a gyalogtúrák indulnak a Nemzeti Park egyedülálló növény és állatvilágához, akár 2500 méter magasságba is. Itt ered a csodatevő erejéről híressé vált St. Katharina forrás, s ezen a környéken terem a mára már a fürdőkultúrához felhasznált gyógynövényt, a Speick is. A csak errefelé termő különleges gyógynövény nyugtató és harmonizáló hatású. Az ebből készített masszázsolaj, szappan vagy hidratáló testápoló pedig segít ellazulni az üdülés óráiban. Néhány kilométerre innen nyitott meg a Granatium, az elbűvölő nemes kő, a gránát otthona. A bánya tárnáit végigjárva megismerkedhetünk a kőfejtés stációival, és a megmunkált kő ezer változatával.

Az itt található számos szállás közül a Harmony’s három szállodájának szolgáltatásait megismerve megértettem azokat, akik szívesen maradnak hűségesek egy-egy megszeretett tájhoz. Hiszen a fiatalok éppúgy rátalálhatnak itt kedvenc szórakozásukra, mint a  családosok kisgyermekkel, vagy az érettebb, nyugalmat igénylők korosztálya. Amíg az egyik szálloda közvetlenül a síliftek mellett a fiatalság, vagy a sportos gyermektelen párok kényeztetését tűzte ki célul, a másik a családi élethez szükséges szolgáltatásokat biztosítja. Ilyen a 300 négyzetméternyi kaland játszótér, amely a téli napokon is biztosítja a homokozni, csúszdázni vágyó aprónép szórakozását, ahogy Oscar a nyúl jelmezében, a hivatásos  játszópartner is.

Szállónként más és más sajátos és különleges élményt lehet itt átélni. Kipróbálhatjuk a különböző kövek energetizáló erejét, vagy a gyógyolajak és füvek hatását, az eltérő hőfokú és gyógyhatású termekben.

Bad Kleinkircheim a valódi harmónia színtere. A személyi edzők akár napra lebontott programot is előírnak, de megtanítják és elkísérik a kezdőket a nordwalkigolni. Ez nem más, mint túrabotos kirándulás a környező hegyekben.

Karintia Budapesttől körülbelül 550 kilométer távolságra van, melyet autóval 5-6 óra alatt lehet megtenni. A tartományt Hegyeshalmon és Bécsen át, vagy akár Nagykanizsa és Graz felé is meg lehet közelíteni.

A városkától körülbelül 25 kilométerre Klagenfurt, a megye fővárosa várja a kíváncsiakat. Mellette épült a szabadtéri Mini Mondus, a  makett építészeti csodákat bemutató minivilág. Itt a föld legszebb épületeinek kicsinyített mása található, arányos méretekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában