Ország-világ

2008.10.27. 14:52

Basescu: nem egyforma a román és a magyar költségvetés

Traian Basescu szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni Románia és Magyarország költségvetési lehetőségei közé

BAMA

Traian Basescu szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni Románia és Magyarország költségvetési lehetőségei közé – a román államfő egy hétfői tanácskozáson fejtette ki ezt a gondolatot. Az egészségügy reformjáról szóló hétfői megbeszélésen elhangzó megállapítással a román államfő azt az állítást akarta cáfolni, miszerint ha Románia is 50 százalékos béremelést ad a közalkalmazottaknak, akkor a Magyarországéhoz hasonló, nehéz gazdasági helyzetbe kerül.

A Magyarország és Románia helyzete közötti hasonlóság a múlt héten megrendezett IV. magyar–román együttes kormányülésen merült fel. A Mediafax román hírügynökség szerint akkor Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök megkérte Gyurcsány Ferencet, hogy magyarázza el a román sajtónak, milyen következményekkel járt a közalkalmazotti bérek jelentős megemelése a magyar gazdaságra. A magyar kormányfő mérsékelt költekezésre buzdító figyelmeztetése erőteljes visszhangot váltott ki a román sajtóban.

A román államfő a várakozásokkal ellentétben pénteken hirdette ki azt a törvényt, amely a pedagógusok 50 százalékos béremeléséről szól. Szeptember végén a parlament egyhangúlag szavazta meg ezt a jogszabályt, amelynek alkalmazásával azonban nem ért egyet a kormány. Tariceanu szerint a tanárok, valamint a hasonló mértékű béremelést követelő többi közalkalmazott fizetésének ily gyökeres mértékű növelése súlyos gazdasági válságot idéz elő Romániában.

Ezzel szemben Basescu úgy látja, hogy a költségvetésben van elég pénz a megnövekedett bérköltségek fedezésére. A kormány várhatóan kedden határoz arról, miként viszonyul a jogszabályhoz. A kabinet több lehetőség közül választhat: vagy befagyasztja a közalkalmazottak fizetését, vagy olyan rendeletet fogad el, amely hatályon kívül helyezi az érvénybe lépett és sokat vitatott törvényt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában