Ország-világ

2008.10.13. 16:46

Holttértükör után itt a kötelező nappali világítás

Újabb szabályozásra bólintottak rá az Európai Bizottság illetékesei. Ennek értelmében 2011. februártól kötelező lesz az újonnan forgalomba helyezett személyautókban a nappali világítás beszerelése.

BAMA

A gyártók már egy ideje tudták, hogy előbb-utóbb sor kerül a DRL (daytime running light – nappali menetfény) bevezetésére, ezért néhány frissen piacra dobott modellben (Opel Insignia, Audi A4 és Q5) már feltűnt a speciális negyedik lámpa.

A nappali fény a helyzetjelző, a tompított fény és a reflektor mellett üzemel majd. Az előírás szerint ezek az izzók a motor indításakor automatikusan működni kezdenek. A szakemberek szerint használatuk javítja a láthatóságot, s ennek köszönhetően még biztonságosabbá válhat a közlekedés.

A nappali fény 20–30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt majd a hagyományos fényszóróknál. A teherautókon és buszokon – a nemrég előírt holttértükör felszerelésén kívül – a nappali fény is kötelező lesz, de némi haladékot kapnak. Ezeken a járműveken 2012 augusztusától lesz előírás a kiegészítő világítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában