Ország-világ

2008.10.07. 13:57

Kirúgná a képviselők felét a Fidesz

Kétszáz főben korlátozná a parlamenti képviselők létszámát a Fidesz-KDNP alkotmánymódosító javaslata, amelyet az egyik előterjesztő, a fideszes Répássy Róbert ismertetett az Országgyűlésben; az MDF és az SZDSZ jelezte: nem támogatja a javaslatot.

mti

Az előterjesztés szerint az alkotmánymódosítást követő egy éven belül meg kellene alkotni a szükséges választójogi törvényeket is. A jelenlegi 386 fős parlamenti létszám rontja a munka hatékonyságát, költséges és más országokhoz képest is magas - mondta Répássy Róbert.

Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő szerint egy ügyes PR fogásról van szó. Hangsúlyozta: az előterjesztő maga is pontosan tudja, hogy ebből a javaslatból nem lesz alkotmánymódosítás, mivel könnyű javasolni egy 200 fős parlamentet, de ehhez nagyon nehéz eljutni. Eörsi szerint a Fidesz célja az, hogy a nyilvánosság előtt egy népszerű és sok tekintetben indokolt javaslat mellett állhasson ki.

Dávid Ibolya (MDF) szerint egy sematikus, kiérleletlen, súlytalan javaslatról van szó, amely elbagatellizálja a problémát. Leszögezte: egyfordulós, tisztán listás választási rendszerben lehet megalkotni a kisebb parlamentet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában