Ország-világ

2008.10.05. 17:27

Minden gyanús, ami a Távol-Keletről jön

Megsemmisíthetik a Nestlé raktárában zárolt több mint öt tonna tejport. Közben folytatják a szigorú ellenőrzéseket a magyar hatóságok, hogy ne kerülhessen forgalomba melaminnal szennyezett termék.

Vég Márton

Várhatóan keddig kiderül, meg kell-e semmisíteni a Nestlé gyáli raktárában zárolt több mint öt tonna tejport, melyben az első vizsgálatok a 2,5 milligrammos határérték feletti melamint mutattak ki. A második hatósági mintavétel már megtörtént, ha abban is káros mennyiséget találnak, akkor a Bangkokból származó Nestlé Coffee Mate termék nem hozható forgalomba.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] folytatják a szigorú ellenőrzéseket a magyar hatóságok, hogy ne kerülhessen forgalomba melaminnal szennyezett termék.
[/caption]

Amúgy a svájci édesipari cég Magyarországi vállalata szerint ez eddig sem történt meg, mert a tejpor piaci bevezetése előtt önellenőrzést kértek. „Más termékeinkben pedig biztosan nincs melaminnal hamisított tej” – áll a cég közleményében. Hozzátették: Távol-Keletről származó áru sincs Magyarországon, mert termékeiket az EU-ból hozzák.

Mindenesetre a magyar hatóságok folytatják a szigorú ellenőrzéseket. „Új elem az ügyben, hogy a kávéízesítő nem Kínából, hanem Thaiföldről. Ez arra figyelmeztet, hogy más távol-keleti országból is érkezhet Európába szennyezett termék” – mondta kérdésünkre Süth Miklós. Az országos főállatorvos hangsúlyozta: a forgalmazók kötelesek ellenőrizni valamennyi gyanús terméket, és értesíteniük kell az összes partnerüket és a hatóságokat is.

„Olaszországban is találtak melaminnal szennyezett terméket, és az ottani cégnél talált egyik számlán egy magyarországi vállalkozás szerepelt beszerzési forrásként, azon a címen azonban nem találtunk céget, így feljelentést tettünk” – magyarázta Süth. Szerinte egyértelmű hamisításról van szó. Ugyanis ha a 2,5 milligramm/kilogrammos határértéket meghaladja a melamintartalom, akkor az egyik legdrágább élelmiszeripari összetevőt, a fehérjét próbálták megtévesztő módon forgalomba hozni.

„A cég nyilvántartása is ellenőrzés alatt áll, a hatóságok azt vizsgálják, a melamin botrányban érintett távol-keleti régiókból kerültek-e még Nestlé-termékek Magyarországra” – mondta a főállatorvos.

Már korábban is találtak melaminnal szennyezett édesipari terméket hazánkban: egy White Rabbit (Fehér nyúl) nevű, Kínából származó cukorkában. A hatóságok lefoglalták a forgalomba került édességet – összesen 13 csomagot –, ennek ellenére nem zártható ki, hogy piacokon vagy más helyeken kapható a cukorka. A tejporhoz Kínában azért adagolták a melamint, hogy látszólagosan megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. A melaminnal fertőzött tejpor, illetve az ebből készült élelmiszerek miatt Kínában az elmúlt hetekben 53 ezer gyerek betegedett meg, az okozott vesebetegségbe négyen bele is haltak.

Lekerülnek a csokik a polcokról

A dél-koreai élelmiszerbiztonsági felügyelet (KFDA) elrendelte a Nestlé és a Mars cégek kínai gyártmányú csokoládérúdjainak bevonását a polcokról, miután melamint találtak a mintákban. A KFDA közlése szerint mérgező anyagot találtak a M&M tejcsokoládéban és a Snicker mogyorós rudacskában. Mindkettő a Mars terméke és Kínában gyártották. A Mars közölte: átmenetileg bevonja a termékeit a dél-koreai piacról, mert erre kötelezi a törvény, bár az élelmiszerbiztonsági felügyelet által a termékekben megállapított melaminszint az egészségre nem veszélyes. A Nestle szintén visszavonja a Kínában gyártott Kit Kat termékeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában