Ország-világ

2008.10.27. 15:20

Munkaszünettel válaszol a francia autógyártás a válságra

A világméretű pénzügyi válság megérkezett a francia autógyártókhoz is: a Renault és a Peugeot-Citroen is – átmeneti időre – bezárta szinte valamennyi franciaországi telepét, a dolgozókat pedig úgynevezett technikai munkanélküliségre küldte.

mti

A Renault már pénteken bejelentette, hogy a negyedik negyedévben 20 százalékkal csökkenti a termelését, és átmenetileg beszünteti a termelést. Flins, Douai és Le Mans gyáraiban hétfőn két hétre, Sandouville, Maubeuge, Batilly és Cléon üzemeiben pedig egy hétre álltak le a munkával. Külföldön a törökországi Bursában és a szlovéniai Novo Mestóban néhány napig állnak a gépsorok. A spanyolországi Valladolidban - ahol 5500 munkás dolgozik - még év vége előtt tíz napig fog szünetelni a gyártás – írja a Menedzsment Fórum. A dolgozóktól azt kérte a Renault vezetősége, hogy a munkaidő éves elszámolása alapján a termelési szünet idején vegyék ki szabadnapjaikat. A Renault-csoport összesen 80 ezer embert foglalkozat Európában. A vezetőség a közelmúltban jelentette be, hogy 6 ezer munkahelyet számol fel, ebből 4900-at Franciaországban.

A PSA Peugeot-Citroen sochaux-i gyárában is hétfőn kezdődött meg a dolgozók háromhetes kényszerszabadsága. A vezetőség az európai piac összeomlása miatt döntött úgy, hogy leállítja a termelést, amelyet a mostani, utolsó negyedévben összesen 30 százalékkal kíván csökkenteni a tavaly ilyenkorihoz képest. A Peugeot dolgozói azonban a munkaidőről kötött megállapodásnak köszönhetően teljes fizetésüket megkapják a háromhetes szünetre is. A mostani negyedévben az európai autópiac várhatóan 17 százalékkal kisebb lesz az egy évvel korábbinál, miután a második negyedben 11 százalékkal szűkült a cég szerint. A cégcsoport előreláthatólag őrzi a harmadik negyedévben 13,8 százalékos nyugat-európai piaci részarányát, de egész évben az összes piacon  várhatóan 3,5 százalékkal kevesebb járművet tud eladni, mint tavaly, közölték a csoportnál. A második negyedév után még a mennyiségi értékesítés 5 százalékos növekedését jósolták a Peugeot-Citroennél idénre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában