Ország-világ

2008.10.12. 12:08

Nemzeti, csúcs, felemelkedés

A nemzeti csúcs alkossa meg a nemzeti felemelkedés programját! – javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnapi, parlamenti sajtótájékoztatóján.

mti

 A 40-50 fős testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig. Gyurcsány azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a  programalkotáskor egyebek mellett tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer átalakításának középtávú lépéseire, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

A miniszterelnök indítványai között szerepel még, hogy a nemzeti csúcs fektesse le a takarékos állami működés feltételeit, garanciáit, emellett az önkormányzati reform elveit, és tegyen ajánlásokat az új pártfinanszírozási rendszerre, segítse javaslatokkal a korrupció elleni fellépést. A hosszú távú feladatok mellett szükség van arra is, hogy a nemzeti csúcs támogassa az azonnali lépéseket is. Ezek között van a jegybank elnökével közösen javasolt 12 pont.

Gyurcsány kormánya nem fogja fel, mi a helyzet

„Az elmúlt két napban egy dolog visszavonhatatlanul és minden eddiginél egyértelműbben bebizonyosodott. Ez pedig az, hogy Gyurcsány Ferenc és a kisebbségi kormány nemhogy megoldani, de felfogni sem képes azt, hogy mi a helyzet, (...) felfogni sem képes a válságot és annak súlyosságát” – fogalmazott Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a KDNP szóvivőjével tartott közös sajtótájékoztatóján. Hozzátette: azonnali döntésre van szükség, hiszen a helyzet óráról órára változik. A kérdésre, hogy a Fidesz, illetve annak elnöke részt vesz-e a Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcson, Szijjártó Péter azt mondta: erre meghívást még nem kaptak, de ha megérkezik a meghívó, akkor átgondolják a helyzetet.

A kormányfő szerint „hasznos lenne”, ha a nemzeti csúcs segíteni tudna abban, hogy az adórendszer napirenden lévő átalakításával kapcsolatos álláspontok közeledjenek egymáshoz. Az indítványokat nyitottan kell kezelni, azaz a csúcs résztvevői megfogalmazhatnak új javaslatokat.

A nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit, az Európai Parlament delegációvezetőit. A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, az OÉT munkáltató és munkavállalói szervezetei. A testület munkájába a kormány szakminiszterei is bekapcsolódnak. A meghívókat hétfőn postázzák.

Gyurcsány a nemzeti csúcs összehívását azzal indokolta, hogy Magyarország nem fogja megengedni, hogy a pénzügyi válság vámszedői károkat okozzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában