Ország-világ

2008.10.21. 06:00

Többször rendelhetnek el szmogriadót

Az uniós tagállamok közül elsőként Magyarországon vezet be a környezetvédelmi tárca önálló küszöbértéket a porra, az egyik, légszennyezésért leginkább felelős anyagra.

BAMA

A svájci mintára bevezetett határértékek az eddiginél gyakrabban tehetik indokolttá szmogriadó elrendelését, ezzel is javítva a levegőminőséget. Magyarországon eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára vonatkozó tájékoztatási és riasztási küszöbérték létezett. A fűtési rendszer korszerűsítésével visszaszorult a széntüzelés, így a kén-dioxid értéke soha nem lépte át a határértéket.

A héten hatályba lépő rendelet szerint az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 µg/m3 -t. Riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 µg/m3 -t és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A szálló por szennyezettsége elsősorban a közlekedésből és a lakossági fűtésből származik. Az elmúlt években, főként a téli hónapokban a levegő szálló por terhelése több esetben jelentősen meghaladta az egészségügyi határértéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában