Ország-világ

2008.10.08. 16:37

Törvényesen és jogszerűen dolgoztak a szolgálatok

Tóth Károly szocialista alelnök szerint a beszámolók alapján az illetékes bizottság megállapította, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok törvényesen és jogszerűen végezték munkájukat az adatgyűjtési ügyben. Gulyás József, a testület szabad demokrata tagja viszont azt emelte ki sajtótájékoztatóján, hogy egy sor kérdésre választ kaptak, de ezek kiértékelésére és állásfoglalásra nem került sor.

mti

A nemzetbiztonsági bizottság tagjai szerdán meghallgatták az adatgyűjtési ügyről a szolgálatok vezetőit és az illetékes minisztert. Tóth Károly a testület ülése után hangsúlyozta: egyetlen bizottsági tag sem kezdeményezte, ezért szavazni sem kellett róla, hogy a beszámoló bármely részéről külön tényfeltáró vizsgálatot akarna folytatni a bizottság. „Az nem mond igazat, pártállástól függetlenül, aki azt állítja, hogy politikusokat figyeltek meg” – közölte a politikus a beszámolóra hivatkozva.

Gulyás József viszont azt közölte: az ülésen számtalan aggály vetődött fel az ügy kezelése kapcsán. Véleménye szerint nyilvánvalóvá vált, hogy olyan adatkör megszerzésére irányuló tevékenység folyt egy árnyék-titkosszolgálat részéről, ami jogállamban elfogadhatatlan, másrészt az adatok nyilvánosságra kerülése is vizsgálatot érdemel. Hozzátette: ennek tisztázása a szabad demokraták által javasolt parlamenti vizsgálóbizottság feladata lenne.

Tóth Károly arról is beszélt, hogy az MSZP törvényjavaslatot kezdeményez, amely szigorúan szabályozná, hogy a szolgálatok által használt technikai eszközöket a szervezeten kívül bárki másnak milyen módon lehet birtokolni Magyarországon. A testület alelnöke szerint meg kell akadályozni, hogy „törvénytelen eljárásokra” használható technikai eszközöket akár magyar internetes áruházból is be lehessen szerezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában