Ország-világ

2008.12.31. 14:37

Távfűtéses lakások: melegvíz napkollektorból?

Új alternatívát kínál a távfűtéses társasházak számára a Bosch Termotechnika üzletága, a Junkers. Benoit Lespagnol üzletágvezető szerint, a távhővel fűtött társasházak akkor tudnak jelentős költségeket megtakarítani, ha melegvíz ellátásuk egy részét napkollektoros rásegítéssel fedezik.

VGO

A lakótelepi házak lapos tetejére könnyen felszerelhetők a napkollektorok. A megtérülési idő természetesen számos egyedi sajátosság függvénye, így nem mindegy milyen állapotban van a melegvíz rendszer, és hogy milyenek a ház melegvíz fogyasztási szokásai. Ha például egy 80 lakásos, közepes állapotban lévő, távhővel fűtött társasházat veszünk alapul, akkor hozzávetőleg 8 millió forintból lehet egy olyan napkollektoros melegvíz-rásegítéses rendszert kiépíteni, amely a jelenlegi távhő árakkal számolva akár 3-5 év alatt is megtérülhet.

A 8 millió forintos beruházás tartalmazza a napkollektorok árát, a rendszer kiépítését, a melegvíz-tárolók kialakítását, a meglévő rendszerhez való csatlakoztatást valamint a felmérés költségeit.
 
Az alternatív energiák iránti növekvő igényt támasztja alá az Energia Klub legfrissebb felmérése is. A társaság a legnagyobb hazai forgalmazókat kérdezte meg arról, milyen mértékben nőttek szolár eladásiak és milyen várakozásokkal tekintenek a jövő felé. Az „Elemzés a hazai napenergia piacról” címet viselő felmérésből egyértelműen kitűnik a növekvő lakossági vásárlókedv. A válaszadók több mint 90 százalékban az általuk kínált termékek iránti kereslet növekedésével számolnak, melyet átlagosan 30 százalékosra becsülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában