Ország-világ

2009.01.12. 08:33

Némiképp javult a főváros levegője éjszaka

A fővárosi szmogriadó értelmében hétfőn csak a páros számra és nullára végződő rendszámú autók közlekedhetnének a budapesti utakon. Egy joghézag értelmében azonban a rendőrök nem büntethetik a riadót be nem tartó autósokat.

BAMA

Vaskövi Béláné, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet osztályvezetője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a helyzet javulásáról számolt be. Mint elmondta, az éjszaka a főváros egész területén csökkent a levegő terhelése, de a mért értékek még mindig magasabbak az egészségügyi hatérértéknél.

A rendőrség egyébként egy joghézag miatt nem bünteti, csak figyelmezteti az autósokat Budapesten a szmogriadó miatti korlátozásokra. Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság vasárnap délutáni ülése után elmondta: valamennyi taxi közlekedhet, a BKV pedig sűríti járatait, a HÉV-en például másfélszeresére növelik a kapacitást.

Demszky fölkérte az érintett minisztériumokat, hogy a meglévő joghézag megszüntetésére nyolc napon belül tegyenek javaslatot. Jelenleg ugyanis a szmogrendelet be nem tartását nem követi szankció. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint korábban kellett volna megszervezni a szmogriadóval kapcsolatos teendőket, és nemcsak a közvélemény megnyerésére, hanem a dolog szakmai részére is gondolni kellett volna.

A meteorológiai szolgálat szerint csak szerda-csütörtökre várható némi változás időjárásunkban. És, ha meg is jön a tisztulást hozó légmozgás, még legalább 24 óra kell a szmogriadó lefújásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában