Ország-világ

2009.03.06. 12:34

Adórendszer - Nem elég versenyképes

Az utóbbi időben erőre kapott magyar adóreform-törekvések értékelésekor nem szabad szem elől téveszteni a térségi adószisztémák átalakulását, különben megismétlődhet a szlovák adó- és költségvetési változások megkésett felismeréséből eredő jelentős pozícióvesztés – így foglalható össze a BDO Forte szervezésében lebonyolított balkáni adófórum fő üzenete.

VG

A tanácskozáson kiderült: néhány jövedelemsáv kivételével már valamennyi környező országban kedvezőbb a munkaviszonyból származó jövedelmek adózása, valamint a társasági jövedelemadózás, mint idehaza, még úgy is, ha az egyelőre csak javaslatok formájában létező, az idén és jövőre bevezetendő új adómértékeket vesszük figyelembe.

Az adók és az azokból finanszírozott állami kiadások terén tehát jóval jelentősebb módosításokra van szükség – vélekedtek a felszólalók. Különösen fájó pont, hogy még az olyan, progresszív adószisztémát működtető és magas elvonási rátával jellemezhető országok is, mint Ausztria vagy Szlovénia, több bérszínvonalon kedvezőbb nettó jövedelemarányt kínálnak, mint a jelen vagy a közeljövő Magyarországa.

Márpedig, EU-s tagállamokról lévén szó, hazánknak is biztosítania kell a tőke és munkaerő szabad áramlásának lehetőségét, így a közeljövőben jelentősen megnőhet a gazdasági kitelepülés veszélye – vélekedett a BDO Forte ügyvezető igazgatója, Gerendy Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában