Ország-világ

2009.03.08. 17:37

Az MNB piacra vezeti az EU-forrásokat

Annak érdekében, hogy a pénzügyi piaci folyamatok ismét összhangba kerüljenek a reálszféra kilátásaival a Magyar Nemzeti Bank ösztönözni kívánja a közelmúltban bevezetett forint- és devizapiaci likviditásnyújtó eszközök fokozottabb igénybevételét, megkezdi az EU források piacra vezetését és készen áll a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására – tudatta az MNB Monetáris Tanácsa, miután a testület pénteken, illetve vasárnap rendkívüli ülést tartott, és ennek keretében áttekintette a legfrissebb pénz- és tőkepiaci folyamatokat.

VGO

Az elmúlt időszakban a globális kockázatvállalási hajlandóság romlása, a közép-kelet európai régió, és ezen túlmenően a magyar gazdaság romló megítélése miatt a forint leértékelődési nyomás alá került. A leértékelődés üteme az elmúlt hetekben felgyorsult, ami mögött a Monetáris Tanács megítélése szerint már a fundamentumoktól elszakadó várakozások húzódtak meg - írja a Világgazdaság Online az MNB közleménye alapján.

A testület megítélése szerint a bankszektor helyzete a közelmúltban bekövetkezett árfolyamgyengülés ellenére stabil, azonban a forintra nehezedő leértékelődési nyomás középtávon károsan hat a pénzügyi közvetítő rendszer tőkehelyzetére. Amennyiben az árfolyamgyengülés tartóssá válna, az importárakon keresztül közvetlenül, és a várakozásokon, valamint egyéb közvetett csatornákon keresztül az inflációs cél elérését is veszélyeztetné – áll az MNB honlapján olvasható közleményben.

Az elmúlt hónapok adatai alapján megindult a belföldi jövedelemtulajdonosok alkalmazkodása a megváltozott nemzetközi finanszírozási környezethez. A belföldi megtakarítások növekedésével, szigorú költségvetési politika mellett, a külső egyensúly javulása, a magyar gazdaság finanszírozási igényének gyors és nagy mértékű csökkenése várható. A nemzetközi tőkepiaci finanszírozásra való ráutaltságot csökkenti az, hogy a nemzetközi intézményektől rendelkezésre álló jelentős hitelkeret és a jegybanki devizatartalékok megfelelő szintje mellett a bankok finanszírozásában az anyabanki finanszírozás aránya továbbra is magas, és folyamatosan megújításra kerül - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában