Ország-világ

2009.03.15. 09:26

Gyengélkedett a héten a pesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 27 ponttal, 0,28 százalékkal csökkent, 9.852 ponton zárt pénteken. Az index hétfő kivételével a hét többi napján tízezer pont alatt zárt.

VGO

Tavaly, egy év alatt 53,3 százalékkal csökkent a BUX, december 31-én 12.241 ponton állt, az idén pedig március közepéig 19,5 százalékot veszített értékéből - írja a Világgazdaság Online a távirati iroda híre alapján.

A hét első kereskedési napján még erősödött, és tízezer pont fölött zárt az index, amiben szinte kizárólag az OTP emelkedése játszott szerepet. Piaci elemzők szerint a bankpapír piacán hétfőn még folytatódott a jelentős állományú eladási (short) pozíciók zárása, amely az előző hetet is jellemezte. Ezen kívül az OTP részvények iránt a bank saját részvény vásárlásai támasztanak keresletet. A bank a múlt hét négy napján mintegy 1,6 millió saját részvényt vett, így már 9,27 százaléknyi részvényt birtokol.

Keddtől csütörtökig a javuló nemzetközi befektetői hangulat, és a héten jelentősen erősödő forint ellenére a BÉT rendre csökkenéssel zárt. Szakértők szerint a budapesti tőzsde teljesítményében, alacsony forgalmában az a befektetői megítélés tükröződik, hogy a magyar gazdaság fundamentumai alapvetően gyengék.

 Pénteken több mint 4 százalékkal emelkedett a BUX, de ez is kevésnek bizonyult a korábbi napok veszteségeinek ledolgozásához. A vezető papírok közül a hét nyertese az OTP volt, a bankpapír árfolyama 3,95 százalékkal 1.580 forintra emelkedett.

A cikk ITT folytatódik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában