Ország-világ

2009.03.27. 12:47

Takács János lehet az új miniszterelnök-jelölt

Takács János, az Elektrolux Lehel Kft. vezérigazgatója sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az MTI azon információját, hogy ő lenne Gyurcsány Ferenc új miniszterelnök-jelöltje.

MTI

Az MTI úgy tudja, őt javasolta a kormányfő miniszterelnök-jelöltnek az MSZP pénteki elnökségi ülésén. Az MTI azon kérdésére, hogy vállalná-e a miniszterelnökséget, Takács János kiemelte: "ez nagyon nagy megtiszteltetés volna és elgondolkodnék legalábbis rajta".

Arra a kérdésre, hogy kapott-e felkérést, azt mondta: ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. A felvetésre, hogy van-e már konkrét elképzelése arról, hogy mit tenne miniszterelnökként, Takács János azt mondta: nincs még semmiféle elképzelése, "hiszen nem történt még semmi".

Az MTI úgy tudja, Gyurcsány Ferenc már 2006-ban is tárgyalt a közgazdásszal. Akkor miniszternek kérte fel, de Takács János végül ezt személyes okok miatt nem vállalta. A távirati iroda információi szerint a szakembert az elmúlt napokban több politikus is megkereste.

Az MTI értesülései szerint az MSZP elnöksége után az SZDSZ ÜT is tárgyalhat Takács János jelöltségéről. A közgazdász tavaly novemberben felszólalt a kormányfő által kezdeményezett gazdasági csúcson. A Magyar-Európai Üzleti Tanács (MEÜT) elnökeként akkor arról beszélt: a nagyvállalatok és a kisvállalkozások egymás nélkül nem lehetnek sikeresek, ezért mind a két szektort támogatni kell. Arról is beszélt, hogy egyetért a Bajnai Gordon által javasolt kis- és középvállalkozókat (kkv) támogató programmal.

Takács János 1960-ban született a romániai Nagyszebenben. Egyetemi tanulmányait a Babes-Bolyai Tudományegyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Továbbképző Intézetében végezte. Volt az IBM Magyarország Kft. gazdasági igazgatója, a Kőbányai Sörgyár Rt. gazdasági vezérigazgatója, 1998-tól pedig az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója. Alelnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének, s elnöke a Svéd Kereskedelmi kamarának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában