Ország-világ

2009.03.03. 14:03

Új homlokzatot ígért, most meg fütyül ránk

Olvasónk lakhelyének környékén nagyszabású építkezés folyt, amely miatt megrongálódott a házuk homlokzata. A vállalkozó megígérte, hogy rendbehozza, de nem tette.

Rados Virág

Az úr és lakótársai háborognak, és ügyvédhez akarnak fordulni. Mielőtt ezt megteszik, arra kíváncsiak, érdemes-e.

A szakember válasza: ha az építtető esztétikai célból akarta megjavíttatni a ház homlokzatát, és erre írásban is ígéretet tett, akkor a követelés jogos. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A társasház bírósághoz fordulhat, de ezt megelőzendő tárgyalhat is a vállalkozóval. Esetleg ügyvéd által, írásban is felszólíthatják az építtetőt: tegyen eleget vállalt kötelezettségének. Az írásbeli ígéret ugyanis szerződés, amelyet be nem tartani annyi, mint megszegni azt.

Ha az építkezés alatt kár esett a társasházban (megrepedt a homlokzat, lehullott a vakolat), akkor szakértőt kell hívni, aki a kárt felméri. Ő reális összeget mondhat, amelyet a társasház lakói szintén behajthatnak a vállalkozón. Természetesen csak akkor, ha a kárt valóban az építkezési munkák okozták. (Például résfalt építettek, aminek következtében valóban előfordulnak az említetthez hasonló káresemények.) A szakértő véleményének birtokában az érintettek benyújthatják kárigényüket a vállalkozónak. Amennyiben az nem fizet, a társasház perre viheti az ügyet.

Ha viszont nincsen kár, és az ígéret is csak szóban hangzott el, akkor a társasház bajosan lát pénzt a dologból. Tanúkkal ugyan előrukkolhatnak – a közhiedelemmel ellentétben a szóbeli szerződés is érvényes. Az ilyen bizonyítás azonban igen nehézkes, és elhúzódhat. Hasonló esetekben a felperes ritkán jár sikerrel.

Ajánlatos az ilyen ügyekről előzetesen írásban is megállapodni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában