Ország-világ

2009.04.08. 07:15

A Romániához való csatlakozást is követelik - Ma újrakezdődhetnek a moldovai demonstrációk

Moldovában a rendőrség szerda hajnalra visszafoglalta a parlamentet a választási eredmények ellen tiltakozó tüntetőktől, akik kedden rohamozták meg az épületet a fővárosban. A hatóság ellenőrzése alá vette az elnöki palotát is.

FH - MTI - Hírszerző

 A fiatalok a vasárnapi parlamenti választásokat megnyerő Kommunista Párt ellen tiltakoztak. Szerdán újabb tüntetésekre lehet számítani. A moldovai rohamrendőrség nagyjából tucatnyi demonstrálót vett őrizetbe a parlament visszafoglalásakor, és az épület előtti teret is megtisztították a még késő este is ott lévő néhány tüntetőtől - számol be a Hírszerző az FH és az MTI jelentése alapján.

A tűzoltóknak sikerült eloltani a tüntetők által okozott tüzeket a parlamentben. A tiltakozók nagy többsége éjszakára elhagyta helyszínt, de azt mondták, hogy szerda reggel újrakezdik a demonstrációt, amelyhez várhatóan vidékről is sokan csatlakoznak. 

Kedden a választási eredmények miatt diáktüntetés robbant ki a fővárosban, majd több tucat fiatal megtámadta a parlament épületét. A vasárnapi parlamenti választásokat megnyerő Kommunista Párt ellen demonstráltak, az EU-hoz, illetve a Romániához való csatlakozást követelték.

A moldovai ellenzéki megmozdulás mellett több százan tüntettek a román fővárosban is. A többségében moldovai és román diákokból álló csoportok Moldávia és Románia egyesülésére szólítottak fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában