Ország-világ

2009.04.16. 07:21

Bajnai: a nyugdíjasoknak választaniuk kell! Interjú

A gyomrában már mindenki érzi, hogy változtatni kell - nyilatkozta a Népszabadságnak Bajnai Gordon miniszterelnök, aki úgy látja, kormánya bírja még az államfő támogatását is, és ha sikeresen végzi a tevékenységét, jövőre már nyugodt körülmények között lehet választásokat tartani az országban.

Népszabadság

Nincs semmi baj az előre hozott választás gondolatával, ez szerintem reális alternatíva Magyarország számára. Folyamatosan vizsgálni is kell, mivel jár jobban az ország, az előrehozott választással vagy a válságkezelő kormányzással. Én világossá tettem, hogy azért vállaltam el ezt a feladatot, mert a jelenlegi válsághelyzetben gyors, határozott, markáns cselekvésre van szükség. Olyan lépésekre, amelyek hosszabb távon is rendbe teszik az ország szénáját." - felelte a napilap kérdésére az előrehozott választással kapcsolatban Bajnai.

Azon felvetésre, ha a kormány nem tölti ki éves mandátumát, Bajnai ezt mondta: Ez a kormány egy évet vállalt. Meggyőződésem, hogy mindenki számára az lenne a legjobb megoldás, ha ez a kormány tudná eljuttatni az országot egy elfogadott 2010-es költségvetéshez, majd rendezett körülmények között lehetne választást tartani. Én mindenképpen arra készültem, hogy nem sokáig leszek már kormánytag. Az MSZP márciusi kongresszusát megelőző hetekben egy kormányülés után bementem Gyurcsány Ferenchez, és azt mondtam neki, hogy ha nem tudunk lényegesen nagyobbat lépni, ha nem tudjuk fölerősíteni a helyes irányba haladó, de az események mögött kullogó válságkezelést, akkor lemondok, abban tovább nem szeretnék részt venni.

Arra a kérdésre, hogy a köztársasági elnökkel milyen a viszonya, Bajnai ezt mondta: Másfél órát töltöttem szerda reggel Sólyom Lászlónál. Korrekt, őszinte beszélgetés volt sok tartalmi, társadalompolitikai, gazdasági témáról. Ő kérdezett, én legjobb tudásom szerint válaszoltam. Meggyőződésem, hogy amíg a kormány az ország érdekében cselekszik, addig a köztársasági elnök támogatását is bírni fogja, és ebből a szempontból nagyon biztatónak tartom a beszélgetésünket.

A nyugdíjakkal kapcsolatban Bajnai Gordon ezt mondta: Világosan kell látni, hogy ma a nyugdíjasoknak választaniuk kell: vagy lemondanak a 13. havi nyugdíjról a mai formájában, de cserébe az első 12 havi értékét megőrizzük és stabilan biztosítjuk, vagy előbb-utóbb nem tudjuk fizetni még azt sem, ami mindenképpen járna. A változtatások arról szólnak, hogy tisztes, értékőrző nyugdíjjal lehessen visszavonulni. Ez ma egy részérdekek által szétrángatott ország. A részérdekeket gyakran fölnagyítják, és politikai csoportok szerveződnek mögéjük.

Bajnai hangúlyozta: világossá tettem, hogy a szakértő kormánytagokkal csak erre az egy évre szerződünk. Aláíratok velük egy nyilatkozatot, amelyet magam is vállalok, hogy a következő választásokon egyikünk sem indul semelyik párt színeiben, és nem veszünk részt egy megalakuló új kormányban. Ez a kormány nem lesz népszerű. Ugyanakkor mindent meg szeretnék tenni azért, hogy az emberek megértsék: az áldozat megéri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában