Ország-világ

2009.04.12. 09:19

Bajnai beadta a derekát - Molnár, Szekeres és Kiss maradhat

Két helyettese lesz Bajnainak, egy politikai és egy hivatali. Az előbbi Kiss Péter, az MSZP egyik „erős embere” lesz, míg az utóbbi nevét még nem hozták nyilvánosságra, ámbár egyezség született személyéről.

VGO - ATV

Az elmúlt napokban átmenetileg többször felfüggesztették a tárgyalásokat, de végül szombat este megegyezett az MSZP-t vezető trojka és Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt az új kormány szerkezetéről, és működési modelljéről - értesült az ATV.


Így megállapodtak arról, hogy milyen „fazon” alapján fog működni a kormány, nevezetesen arról, hogy a szakértői és politikai jelleget miként elegyítik.

A tárgyalások elején úgy tűnt, hogy Bajnai minél kevesebb politikust szeretett volna a kulcspozíciókban, míg az MSZP vezérkar nem látta biztosítottnak, hogy ez esetben miként tudnak támogatást szervezni a kabinet előterjesztései mögé. Ha ugyanis a kabinet politikai jellegét Bajnai háttérbe szorította volna, akkor kérdésesé vált volna, hogy a Parlamentben – ahol „vegytiszta” politikusok ülnek - kik és hogyan szavazzák meg a kormányfő terveit.

Sajtóértesülpések szerint szombat este minden lényeges pontban megszületett az egyezség. Az atv.hu úgy értesült, hogy az új kormányban a gazdasági minisztérium élére egy SZDSZ-közeli személy kerül, illetve Molnár Csaba, a Gyurcsány-kormány közlekedési minisztere pedig kulcspozíciót tölthet be Bajnai Gordon kormányában.

Kiss Péter eddigi kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke a tervek szerint a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszter lesz, mely poszt együtt jár a miniszterelnök-helyettesi feladatok elvégzésével is, vagyis Kiss Péter birtokában lehet minden fontos válságkezelő információnak, és befolyása lehet a döntésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában