Ország-világ

2009.04.08. 08:51

Bajnai „szociális ostora” csaknem 100 ezer kismamát érintene

Csaknem százezer kismamát és több mint egymillió családot érintenek a Bajnai-csomag szociális rendszerbeli szigorításai. Ezek a családi pótlékot, a gyermekgondozási díjat és a gyermekgondozási segélyt, továbbá a gáz- és távhőár-kompenzációt, valamint a lakástámogatási szociápolitikai juttatásokat fogják alaposan vissza.

VG

Az eddigi általános bírálatok és tiltakozások mellett tegnap már egy alternatív megoldási terv is nyilvánosságra került – ezt Ferge Zsuzsa, az MTA-TKK Gyerekszegénység Elleni Programiroda szakmai vezetője dolgoztatta ki, s hozott nyilvánosságra tegnap. A családi pótlék jogosultsági korhatárának a csökkentése (23 évről 20-ra), illetve a pótlék szintjének két évre való rögzítése valamivel több mint 1,2 millió családot érint, ezek – jogosultságtól függően – tartósan 12 200 és 25 900 forint között kapnának támogatást.

A gyermekgondozási díj (gyed) és a segély (gyes) időtartamának két évben történő maximálása (igaz, átmeneti időszakkal) szintén szigorítást jelent, mégpedig – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – több mint 93 000 kismama számára.

A Gyurcsány-kormány válságkezelő javaslatában még az szerepelt, hogy a gyed kétéves lejárta után plusz egy évig kapható a gyes (amelynek összege ma 28 500 forint) – ettől most elesnének azok, akik erre számítottak volna.Mindez azonban megtakarítást alig jelentő, bonyolult, társadalmilag káros lépés – fogalmazott Ferge Zsuzsa abban a nyílt levélben, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltnek címzett. Egyúttal összeférhetetlennek nevezte a válságkezelés gyermekes családokat érintő lépéseit a nemzeti stratégiával.

Az éles kritika mellett azonban a neves szociológus alternatív megoldási tervet is javasol. Azt, hogy a válság idejére – két-három évre – függesszék fel az egy gyermek után járó családi pótlékot. Ugyanis az egygyermekes családok helyzete lényegesen jobb, mint a többgyermekeseké – indokolta javaslatát. Megközelítő becsléseik szerint ezzel a lépéssel mintegy 30 milliárd forintot tudna az állam megtakarítani.

 A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában