Ország-világ

2009.04.29. 11:53

Egy szavazatra a többségtől Obama

Arlen Specter átállásával a demokratáknak 59 mandátumok lesz az amerikai szenátusban, ezzel egy képviselői helyre kerülnek az abszolút többségi jogosultságoktól.

BBC News - VG Online

Ha a demokrata párt hatvan voksot szerez a szenátusban, gyakorlatilag bármilyen törvényt keresztülvihet. Ezzel a többséggel Obama pártja minden, a törvényjavaslatok akadályozására tett ellenzéki kísérletet (filibuster) blokkolhat – írja a BBC.

A mérsékeltként ismert Specter azzal indokolta az átállását, hogy amióta 1980-ban a republikánusokhoz csatlakozott, a párt "túlzottan szélsőjobb irányba mozdult el".

Amikor a demokrata Barack Obama elnök értesült Specter átállásáról, kijelentette, "el van ragadtatva" attól, hogy a demokraták között láthatja a volt republikánus szenátort.

A 79 éves, republikánusból demokratává váló szenátor a hírek szerint átállása előtt Barack Obamával és Joe Biden alelnökkel is tárgyalt.

A közvélemény-kutatások szerint Spectre népszerűsége már korábban jelentősen csökkent saját államában, amikor – először állva a demokraták mellé – megszavazta az elnök gazdasági csomagját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában