Ország-világ

2009.04.20. 10:00

Egyre szívesebben húzzák a nadrágszíjat a magyarok - De hol?

Augusztusban 77 százalék, a múlt hónap végén, Gyurcsány Ferenc lemondása után a magyarok 73 százaléka tartotta elfogadhatónak a költségek lefaragását, s mindössze 7 százalék ellenzi a megszorításokat.

Népszabadság

A többségi támogatás ugyanakkor erősen függ attól, hogy a kormány hol akar spórolni. A válság hatására egyre többen fogadják el a korábban tabunak számító 13. havi nyugdíj elvételét, vagy a tömegközlekedésre költött pénzek megkurtítását – írja a Marketing Centrum felmérése nyomán a Népszabadság.

A válságkezelő Bajnai-kormánynak azonban nem lesz könnyű dolga: a kiadások csökkentését a többség azokon a területeken támogatja, ahol kevésbé fáj, ahol a szükségesnél kevesebbet lehet spórolni.

Kiderült: a magyarok egyre több helyen támogatják az állami takarékoskodást. Tavaly nyáron még csak három szektorban kapott többségi támogatást a kiadáscsökkentés, most viszont már hét ilyen költségvetési fejezet van.

A legtöbben az egyházi és alapítványi támogatásokat fognák vissza, s az állami intézmények fenntartására is kevesebbet költene. A többség visszafogná a sportra és a honvédelemre fordított összegeket, és másfélszeresére nőtt a kultúrán, a tudományon és az infrastruktúra fejlesztésén spórolók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában