Ország-világ

2009.04.25. 09:17

Egyre tudatosabban használják a magyarok a bankártyájukat

Egyre tudatosabban használják a magyarok a bankkártyájukat. A fejlődés ugyan nem robbanásszerű, de napi vásárlásokkor is mind gyakrabban előkapjuk a plasztiklapunkat, és azt is megtanuljuk, hogyan lehet a legolcsóbban használni a hitelkártyánkat - írja a Népszabadság.

Népszabadság

Bár Magyarországon a bankkártya-használat még mindig elmarad a nyugat-európai szinttől, az elmúlt néhány évben sokat fejlődött a piac. Elértük azt a szintet, amikor az emberek már többször használják kártyájukat fizetésre, mint készpénz felvételére. Igaz, a különbség egyelőre átlagosan mindössze két alkalom. A további bővülés érdekében viszont elengedhetetlen a bankkártya-elfogadói hálózat és a kibocsátott bankkártyák számának növelése - írja a lap.

A vezető kártyatársaságok lépései az elfogadói hálózat bővítését eredményezhetik. Ilyen például a két nagy kártyatársaság belföldi bankközi díjainak csökkentése vagy a MasterCard tavaly indított kampánya, melynek célja kártyaelfogadó terminál létesítése négyezer, kis- és közepes méretű üzletet működtető kereskedőnél. Az elfogadói hálózat fejlődésében van egy pont, ahol a rendszer szinte önmagát fejleszti. Ezt akkor éri el a piac, amikor már van annyi elfogadóhely, hogy a kártyahasználók nyugodtan indulnak el vásárolni jelentős készpénz nélkül, és igénylik is a további elfogadóhelyek telepítését ott, ahol ilyen nincs.

- Ilyen helyzetben már a kereskedő is belátja, hogy a kártyás vásárlók elmaradásával jelentős üzletet veszíthet, és meghozza a döntést a terminál elhelyezésére az üzletben - állítja Gauder Milán, a MasterCard Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős vezetője.

Az elmúlt év végén 8,9 millió darab bankkártya volt forgalomban Magyarországon: ennek 80 százaléka betéti, a maradék hányada pedig hitelkártya. Tavaly ugyan a kártyaszám nem nőtt jelentősen, de a banki ügyfeleknek már van legalább egy plasztiklapja. Bár a bankkártya kisebb összegeknél is egyre gyakrabban kerül elő, még mindig nem természetes az, hogy vele helyettesítik a készpénzt. A hazai kártyahasználat ezzel együtt sokat változott.

A betéti kártyák forgalmában ma már 50 százalék felett van a vásárlás, és egyre gyakoribb az internetes vásárlás is. Hasonló tendenciákat tapasztalnak a Citibanknál is, ahol úgy látják: még mindig van egy meghatározott ügyfélkör (jellemzően az alacsonyabb jövedelműek), amely havonta egyszer, egy összegben veszi fel a jövedelmét a kártyájával. A vásárlási tranzakciók aránya a készpénzfelvételhez viszonyítva az elmúlt három évben átlagosan 15 százalékkal nőtt, de az ügyfelek nagy része még mindig egy összegben veszi fel jövedelmét bankautomatából - erősítik meg a Budapest Banknál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában