Ország-világ

2009.04.27. 13:42

Járvány: beindult a magyar államgépezet is - Így túlélhető!

Az egészségügyi kormányzat intézkedéscsomagot fogadott el ma a Mexikóban kialakult tüdőgyulladással járó influenza szerű megbetegedések esetleges kivédése érdekében.

VGO

Az intézkedések között van, a Ferihegyi repülőtéren az egészségügyi szolgálat kiemelt tájékoztatása, angol- magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakát kihelyezése.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal megtörtént a kapcsolatfelvétel és tájékoztatás a jelenlegi járványügyi helyzetről. A regionális és kistérségi ÁNTSZ intézeteket tájékoztatták, elrendelték a regionális és egészségügyi szolgáltatói influenza tervek felülvizsgálatát, megerősítették az állategészségüggyel történő együttműködést.

Megerősítették az influenza figyelő szolgálatot, s az egészségügyi szolgáltatókat tájékoztatják a betegség tüneteiről és a szükséges teendőkről a megbetegedés gyanúja esetén. A lakosság számára járványügyi zöld számot biztosítanak . április 28-tól, amelynek elérhetősége: 06 80 204-217. E mellett folyamatos a lakossági tájékoztatás is a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon.

Az uniós országok intézkedéseinek megfelelően jelenleg nincs utazási korlátozás, az utazóknak az adott ország egészségügyi előírását kell betartaniuk. Azt kérik a hatóságok, hogy aki Mexikóból, illetve az USA-ból érkezik haza, és 8-10 napon belül influenzaszerű tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, és megbetegedéséről tájékoztassa a tisztiorvosi szolgálatot is a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében.

A 2008-2009-es szezonális influenza védőoltásban részesültek szervezete nagy valószínűséggel védettebb az új fertőzéssel szemben, mert a védőoltás tartalmazza az A(H1N1) vírus elleni oltóanyagot, ezt mutatták ki a mexikói járvány kapcsán. Fontos továbbá a higiénés szabályok betartása (gyakori kézmosás, zsebkendőbe tüsszentés, orrfújás, a zsúfolt helyek kerülése) amely megfelelő egyéni védekezést jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO) egyelőre nem rendelt el a jelenleg is érvényben lévő harmadfokú, alacsony veszélyt jelző riasztási fokozatnál nagyobb súlyosságú riasztást. A WHO fokozott figyelemmel követi az eseményeket, koordinálja az új influnezavírus által okozott járvány kialakulására adandó esetleges globális választ, és folyamatosan értékeli az influenza világjárvány kialakulásának kockázatát.

Ennek keretében a hétvégén az Egészségügyi Világszervezet, a WHO két alkalommal videokonferencián tájékoztatta a tagországokat, közzétették az egyes országokban bevezetett intézkedéseket. Mexikóban április 17-23. között több mint 850 tüdőgyulladással járó influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, közülük 59 fő meghalt. A betegség az országban főleg három területet (Mexico City, Baja California és San Luis Potosi) érintett. Ezzel párhuzamosan az Amerikai Egyesült Államokban is megbetegedéseket derítettek fel, a betegek vizsgálati mintájában egy új influenza A-vírust azonosítottak.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint nem áll fenn azonnali veszély influenza világjárvány kialakulására. Az előzetes laboratóriumi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a mexikói eseteket az USA-ban észlelt, fent említett megbetegedésekben kimutatotthoz hasonló vírus okozza. Az amerikai és a mexikói egészségügyi hatóságok megerősítették az influenza figyelőszolgálatot és megkezdték az esetek aktív felderítését. Mexico City-ben felfüggesztették az iskolák és egyetemek működését, és javasolták a nagy tömegek részvételével zajló események elhalasztását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában