Ország-világ

2009.04.06. 19:11

Lelőttek egy magyart Irakban - Részletek!

Egy amerikai katona fejbe lőtt egy magyar-teherautóvezetőt még március 26-án az iraki Tádzsi város amerikai támaszpontján.

Éber Sándor - VGO

Fejbe lőttek egy magyar teherautó-vezetőt Tádzsi iraki város amerikai támaszpontján – erősítette meg Held Andrea, a férfit foglalkoztató TOIFOR Csoport marketingvezetője. Az eset még március 26-án történt. A rendelkezésre álló információk szerint a hatóságok egy amerikai katonát gyanúsítanak a halálos lövés leadásával. A hatóságok tegnap emeltek vádat az egyenruhás ellen, akit még az eset napján őrizetbe vettek.
A magyar férfit munkavégzés közben érte őt a halálos lövés. „A gépjármű mellett találták meg holtan március 26-án délelőtt tíz óra körül” – mondta Held. A férfi holttestét még nem szállították haza, Irakból az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos szakértők vizsgálják az esetet.

[caption id="" align="alignleft" width="500"] Sokadik magyar áldozat
[/caption]


Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy tegnap vádat emeltek egy amerikai őrvezető, a 25 éves Carl Stovall ellen, aki lelőtt Tádzsi város amerikai támaszpontján egy férfit. Stowall egységével alig egy hónapja volt Irakban. A jelentésben nem részletezték az emberölés körülményeit, csak azt írták, hogy a halott sem nem amerikai, se nem iraki. Először az AFP francia hírügynökség értesült arról. hogy az áldozat magyar állampolgár.
A Külügyminisztériumnak hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, hogy Irakban, egy ottani amerikai támaszponton halálos lövés ért volna egy magyar állampolgárt – hangsúlyozta tegnap Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményében. A tárca diplomáciai úton kért felvilágosítást az esetről az iraki és az amerikai hatóságoktól, ám a válasz még nem érkezett meg. „Ha bebizonyosodik, hogy valósak a halálesetről szóló hírek, a minisztérium a vonatkozó konzuli és adatvédelmi jogszabályok alapján jár el” – mondta Szelestey Lajos.
Irakot 2003 óta tartják megszállva a koalíciós erők, de a közállapotok szinte semmit sem javultak azóta. Tegnap például hat gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel Bagdadban. A terortámadásoknak legalább 34 halottja és több mint száz sebesültje volt. A merényletsorozatot néhány nappal azután követték el, hogy a síita vezetésű kormány parancsára a Szahva (Ébredés) gárdákhoz tartozó szunnita fegyvereseket tartóztattak le Bagdadban.


Korábban három magyart öltek meg Irakban
2003 novemberében Bagdadtól nyugatra, Ramadi közelében agyonlőttek egy TOIFOR-nak dolgozó magyar civilt. A hivatalos jelentés szerint a kisteherautót vezető magyar sofőr az egyik közlekedési ellenőrző pontnál a figyelmeztető lövések ellenére sem állt meg, mire az amerikaiak lelőtték a 27 éves Varga-Balázs Pétert.
2004. június 17-én egy ukrán bázisra tartó, Hillából indult, ivóvizet szállító magyar katonai konvoj mellett robban pokolgép, s egy repesz megölte Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt. Bagdadban 2007. január 17-én egy civil szervezet konvoja elleni támadásban halt meg egy Csongrád megyei fiatalember, aki egy dubaji–ausztrál biztonsági cég alkalmazásában állt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában