Ország-világ

2009.04.24. 07:22

Ma tart közgyűlést az OTP - Megelőznék a „lopakodó” felvásárlást

Az OTP Nyrt. ma tartja éves rendes közgyűlését. Az igazgatóság azt javasolja a részvényeseknek, hogy a bank 2008-ra ne fizessen osztalékot, és átmeneti időre vezessen be 10 százalékos szavazati korlátot.

MTI

A nyereség így a bank tőkeerejét erősítené, amit egyébként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is kért a bankoktól. Az OTP tavaly sem fizetett osztalékot, 2007-ben még 145 forintot fizetett részvényenként.

A 10 százalékos szavazati korlát bevezetését - mint Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerdán, a köztévének elmondta - azért javasolja az igazgatóság, hogy megelőzhessenek egy esetleges "lopakodó, csendes", ellenséges felvásárlást. A jelenleg hatályos alapszabály 25 százalékban, illetve, ha a társaságban más részvényes vagy részvényesi csoport szavazati joga meghaladja a 10 százalékot, akkor 33 százalékban maximálja az egy részvényes által gyakorolható szavazati jogot.

A nyilvánosan is hozzáférhető információk alapján jelenleg egyetlen részvényes sem rendelkezik 10 százaléknál nagyobb részesedéssel. Módosulna a határozatképesség megállapítására vonatkozó szabály is. Az alapszabály szerint a közgyűlés akkor határozatképes, ha a szavazásra jogosító részvények több mint felét képviselő részvényes jelen van. Ez kiegészülne azzal, hogy a határozatképesség megállapításánál a 10 százalékos maximális szavazatok fölötti hányadot figyelmen kívül kell hagyni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában