Ország-világ

2009.04.23. 11:45

Mindenüket odaadják a bankok a betétesekért

Csillapíthatatlan a bankok forráséhsége – a lassan fél éve tartó őrült hajsza a lakossági megtakarításokért folyamatosan tíz százalék fölé kényszeríti a lekötött betétek után járó kamatokat.

VG

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Mindenüket odaadnák a bankok
[/caption]Az egyszerű forintlekötéseket jelenleg 10-14 százalékos akciós kamattal honorálják a hitelintézetek a 9,5 százalékos jegybanki alapkamat mellett is. A leghagyományosabb befektetési forma után tavaly október vége óta járnak az impozáns kifizetések, a kamatversenyt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkori váratlan, 300 bázispontos emelése, a forrásköltségek drágulása és a bankközi hitelezés visszaszorulása indította el és táplálja azóta is.

Annak ellenére, hogy a magyar alapkamat ismét egy számjegyűvé mérséklődött, lapunk körkérdéséből kiderül: a bankok egyelőre nem látják, hogy a közeljövőben mikor kezdik el ezt lekövetni betéteik árazásakor. Bár azt többen jelezték, hogy egy esetleges kamatvágás már befolyásolhatja a piacot, a forráshiány és a verseny egyelőre nagyobb úr a nemzeti bank iránymutatásánál.

A hazai bankszektor forrásigénye jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, a bankok mérlegeiben komoly egyensúlytalanságok vannak mind lejárati oldalon, mind devizaszerkezetben – magyarázza az okokat Surányi Zoltán, a CIB Bank lakossági termékmenedzsere. A hitelek több mint fele devizában van, míg forrásoldalon – legalábbis az ügyfélbetétek szintjén – a forint van elsöprő (85 százalékos) túlsúlyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában