Ország-világ

2009.05.04. 16:31

Magyar euró: 2014

A térségbeli EU-államok várhatóan jóval magasabb államháztartási hiányokat halmoznak fel az idén, mint Magyarország, vélik londoni feltörekvő piaci elemzők.

MTI Eco

A kelet-európai piacra szakosodott Wood & Co. befektetési társaság az EU-bizottság hétfőn kiadott térségi előrejelzéséhez kapcsolódó prognózisában azt írta: számítása szerint Lengyelország, Csehország és Románia is a hazai össztermék (GDP) 4 százalékát jelentősen meghaladó központi deficitekkel zárja 2009-et.

A ház Lengyelországban és Romániában egyaránt 4,6 százalékos, Csehországban 4,8 százalékos költségvetési hiányt vár az idén, Magyarországra ugyanakkor 3,0 százalékos deficitet jósol, vagyis jobbat a brüsszeli bizottság által valószínűsített 3,4 százaléknál.

A Wood & Co. prognózisa szerint Magyarországon jövőre ismét 3,0 százalékos államháztartási deficit várható, Csehországban 3,2 százalékos, Romániában pedig 4 százalékos lesz a hiány. A cég Lengyelországban szintén 3,0 százalékos költségvetési deficitet vár 2010-ben, megjegyzi azonban: az euróövezeti jegybank (EKB) valószínűleg ragaszkodni fog ahhoz, hogy a lengyel hiány hiteles módon konszolidálódjék a 3 százalékos maastrichti csatlakozási tűréshatár alatt, mielőtt hozzájárulna Lengyelország belépéséhez a valutaunió előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerbe.

Korábban általános citybeli konszenzus volt az a nézet, hogy Lengyelország - és jó eséllyel Magyarország - már az idén vagy 2010 elején beléphet az ERM-2-be, Lengyelország esetében azonban ezt az előrejelzést londoni elemzők már módosították.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport a minap például azt írta, hogy a közép-európai EU-térségen belül Lengyelország szolgált a legnagyobb meglepetéssel az államháztartási hiányadatokat tekintve, miután tavaly a lengyel deficit a hazai össztermék-érték (GDP) 3,9 százaléka volt az előzetes becslésben szereplő 2,7 százalék helyett.

A JP Morgan londoni elemzőinek előrejelzése szerint a lengyel államháztartási deficit az idén eléri az 5 százalékot a kormány jelenleg érvényes, 2,5 százalékos prognózisával szemben.

A ház szerint ezek a költségvetési fejlemények nem kedveznek a lengyel kormány euróövezeti csatlakozási terveinek. A hivatalos lengyel menetrend idei év közepi ERM-2-belépést és 2012-es euróövezeti csatlakozást céloz.

A JP Morgan értékelése szerint azonban mindkét cél teljesítése "erősen valószínűtlen"; a ház londoni elemzői "legalább" egy évi csúszást jósolnak mind az ERM-, mind az euróövezeti belépésben.

A cég közölte: alapeseti forgatókönyvében az eddigi 2013-ról 2014-re módosította a lengyel valutauniós csatlakozás lehetséges időpontjára vonatkozó előrejelzését.

Ez azonos a magyar euróövezeti belépési dátumra érvényes citybeli konszenzussal.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a közép-európai EU-tagok euróövezeti kilátásairól nemrég Londonban kiadott elemzésében azt írta: prognózisa szerint Magyarország - Csehországgal és Lettországgal együtt - 2014-ben vezetheti be az eurót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában