Ország-világ

2009.05.03. 18:12

Német növekedési kilátások: Brüsszel borúlátóbb Berlinnél

Az Európai Bizottság szakértői szerint a német gazdaság 2010-ben 0,2-0,3 százalékkal fog kevesebbet teljesíteni azután, hogy az idei évben a németországi GDP 5,6 százalékkal esik vissza.

MTI Eco

A die Welt című lap ismerteti a brüsszeli bizottság előrejelzését, amely borúlátóbban ítéli meg a 2010-es évet, mint a német kormány, amely prognózisában 0,5 százalékos növekedést vár jövőre. A német kormány múlt héten közzétett prognózisában az idei évre 6 százalékos GDP-visszaesést jósolt.

A bizottság előrejelzése közelebb áll a vezető német gazdaságkutató intézetek prognózisához. Ez utóbbiak az idei évben a GDP 6, jövőre pedig további 0,5 százalékos visszaesésére számítanak.

Joaquin Almunia, az EU pénzügyi biztosa hétfőn ismerteti majd hivatalosan Brüsszelben a bizottság előrejelzését. Az Európai Unió 27 tagállamának együttes államháztartási mérleghiánya az idén a GDP 6 százalékára ugrik majd fel, szemben a múlt évben mért 2,3 százalékos hiánnyal. A recesszió hatására a kormányzatok csökkenő adóbevételekhez jutottak, ezt tükrözi a GDP-arányos deficit meredek emelkedése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában