Ország-világ

2012.05.08. 10:26

Így használd a Diákhiteled

Amennyiben úgy döntesz, hogy felveszed a Diákhitelt, jó ha tudod, hogy a pénzügyeid a tanulmányi idő alatt rendeződnek. promóció

BAMA

Azonban, mint minden hitelnél, itt is szükség van az odafigyelésre, és nem csupán abban a tekintetben, hogy mire költöd a megigényelt összeget. A következőkben a felvétel utáni teendőkbe nyújtunk bepillantást.

Amíg kapod, a diákhiteled segítség lehet a hétköznapokban, a visszafizetés során pedig a Diákhitel Központ úgy alakította ki a törlesztés mikéntjét és mértékét, hogy az vállalható teher legyen. Azonban érdemes utánanézned, hogy okosan, hogyan tudod kezelni a hiteledet, milyen praktikák vannak a tudatos használatára. 
A folyósítás kezdetétől például bármikor élhetsz a korlátlan előtörlesztés lehetőségével, amely közvetlenül a tőketartozást csökkenti! A kötelező törlesztési időszak első két évében is ajánlott gondolnod az előtörlesztéssel, amelynek mértékszámításában segítség lehet a www.diakhitel.hu oldalon található Hitelkalkulátor. Figyelem! Az előtörlesztés és kötelező törlesztés egy tranzakció keretében nem teljesíthető, amennyiben erre mégis sor kerül, a teljes összeg előtörlesztésként kerül elszámolásra!
A Diákhitel felvétele hosszú távú döntés, és ez alatt az idő alatt sok dolog változhat az életedben is. Ezért ajánlott mindig figyelned a Diákhitel honlapját. Ha úgy érzed, hogy a kölcsön igényed megváltozott, félévente egyszer megváltoztathatod az igényelt hitelösszeget és módosíthatod a folyósítás gyakoriságát is havi utalásról egyösszegűre vagy fordítva. Ha éppen nincs szükséged rá, szüneteltetheted a folyósítást vagy éppen újra is indíthatod.
Fontos tudnod, hogy az élet különböző helyzeteire is kínálunk megoldást. Gyermekvállalás esetén például (ha jár a TGYES, GYED vagy GYES) kérhető a célzott kamattámogatás (CKT), amely esetben nem csupán az állam vállalja át a Diákhitel kamatát, hanem automatikusan szünetel a törlesztési kötelezettség is. Más, kevésbé szerencsés helyzetben sajnos rokkantsági nyugdíjra, rokkantsági járadékra vagy baleseti rokkantsági nyugdíjra lehetünk jogosultak. Ebben az esetben a Diákhitel törlesztési kötelezettség szüneteltetése igényelhető, amely esetben a jogosultak ugyancsak mentesülnek a kötelező törlesztő részlet megfizetése alól.
A gazdasági világválság kezdetén a Társaság figyelembe vette, hogy bizonyára lesznek olyan ügyfelek, akiknek minden igyekezetük ellenére is nehézséget jelent majd a jövedelem alapú törlesztőrészlet fizetése. Így azok, akik már a törlesztés harmadik évében járnak, indoklás nélkül kérhetik a megállapított törlesztőrészlet csökkentését, maximum 24 hónap időtartamra.

Nagyon fontos, hogy az igénylés után is folyamatosan figyeld a Diákhiteled alakulását. A Diákhitel Direkt szolgáltatás ingyenes igénybevételével értesítések segítségével gyorsan értesülhetsz aktuális teendőidről és a szerződéseddel kapcsolatos eseményekről. Nyomon követheted, mikor, mekkora összegű folyósítást kaptál. Visszakeresheted, hogy törlesztőrészleted vagy az előtörlesztésed mikor került elszámolásra, de lekérdezheted aktuális napi egyenleged és hátralékod is. Ugyanezen a webes felületen elérheted a különféle kedvezmények igényléséhez, illetve folyósítási vagy adatváltozások bejelentéséhez szükséges űrlapokat is. Nagyon fontos, hogy minden adatváltozást azonnal jelents a Diákhitel Központ felé.

Az elmúlt tizenegy év során közel 320 000 hallgató élt ezzel a kedvezményes hitellehetőséggel. A rendszer sikerességét nem csak az mutatja, hogy közülük közel 40% Diákhitel nélkül nem szerezhetett volna diplomát, hanem az is, hogy harmaduk már végtörlesztett, a fennmaradók több mint 97%-a folyamatosan törleszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában