Nemzeti tanévnyitó

2017.08.31. 20:14

Balog Zoltán: biztonságosabban indul a tanév, mint az elmúlt évtizedekben bármikor

A magyar családoknak biztonságosabban indul a tanév, mint az elmúlt évtizedekben bármikor – mondta az emberi erőforrások minisztere a csütörtökön Nagykőrösön megtartott nemzeti tanévnyitón. 

Nagykõrös, 2017. augusztus 31. Diákok a nemzeti tanévnyitón a nagykõrösi református templomban 2017. augusztus 31-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Véget érő bizonytalanság, megoldódó gondok

Balog Zoltán beszédében rámutatott: vége van az átmeneti nehézségeknek, a korábbi működési problémák megszűntek, bejáratott rendszerben kezdik el a diákok a tanulást. Úgy fogalmazott: a múlt útjai 2010-re elfogytak a köznevelés rendszere alól. Akkor egy igazságtalan rendszert örököltek, amely pénzügyi struktúrájában fenntarthatatlan volt, állandó bizonytalanságot hordozott, anyagilag kiszolgáltatta a tanárokat és bizonytalanságban tartotta az iskolafenntartó önkormányzatokat, szélesre tárta az esélyegyenlőtlenségi ollót. A miniszter szerint az anyagi gondokat az erősödő gazdaság megoldja, a szakmai problémákat pedig a párbeszéd oldotta, oldja meg.

A tárcavezető a családokat segítő intézkedések között kitért arra, hogy az 1-9. osztályban egy fillért sem kell fizetni a tankönyvekért, ami több mint egymillió diákot érint, az ingyenes étkeztetés pedig a diákok felére terjed ki. Szólt a most induló iskola-felújítási programról, amely 200 ezer gyermek tanulási helyét érinti majd.

Balog Zoltán a nagykőrösi református templomban a tanévet megnyitó beszédét mondja
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

A nagykőrösi református templomban a tárcavezető hangsúlyozta:

azért tartanak nemzeti tanévnyitó ünnepséget, mert az nem csak az itthoni, hanem a világ bármely részén, a határokon túl élő magyarságnak is szól.

Minden magyar iskolának szól az a pályázat is, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum írt ki 10 és 18 év közti gyermekek és az őket oktató intézmények részére, hogy felkereshessék Arany János életének helyszíneit – jelentette be Balog Zoltán, az Arany János születésének 200. évfordulóján szervezett eseménysorozathoz kapcsolódó kezdeményezést.

Balog Zoltán szerint a nemzeti tanévnyitó minden magyar diáknak és pedagógusnak szól szerte a világon
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Az egyházi oktatási intézményeket arra kérte Balog Zoltán, hogy ne zárt rendszert alkossanak, hanem inspirálják az állami intézményeket.

A miniszter a tanárok feladatairól azt mondta, hogy nekik kell megteremteni az átadható tudás és a valós élet közötti kapcsolatot, ami nem kis feladat.

Azt is hozzátette, a kormány tervezi a Nemzeti alaptanterv megújítását, amelyet elkészülte után társadalmi vitára fognak bocsátani.

A lehetőségek és az esélyek tanéve

A lehetőségek és esélyek tanéve kezdődik meg pénteken a hazai iskolákban – hangoztatta Palkovics László oktatási államtitkár a nemzeti tanévnyitón elmondott beszédében. Azt mondta: ez lesz az első olyan teljes tanév, amely stabil, kiszámítható, nyugodt rendszerben telik, felállt az a keretrendszer, amelyben tanár és diák a feladatára tud koncentrálni. Kifejtette: a decentralizáció és a tankerületi központok átalakítása révén a szükséges források biztosításával, a fenntartás és a működtetés egy kézbe vonásával, az intézményvezetői jogkörök megerősítésével egyértelművé váltak a felelősségi és irányítói szerepek.

Kisdiákok a nemzeti tanévnyitón a nagykőrösi református templomban
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Kitért arra is, hogy a most induló iskolafejlesztések, a pedagógusbér-emelések következő lépcsője, az átalakított tanárképzés hozzájárul ahhoz, hogy modernebb környezetben, versenyképesebb bérrendszerrel induljanak neki az új tanévnek.

A köznevelés rendszere a minőségre, a magas színvonalra és a folyamatos fejlődésre törekszik az ország minden intézményében

- hangsúlyozta az oktatási államtitkár. Hozzátette: a feladatokkal még nem végeztek, de soha nem is fognak, mert az oktatási rendszer nem statikus, és szereplőinek sem szabad annak lennie.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a nemzeti tanévnyitón a nagykőrösi református templomban
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Az államtitkár felidézte a reformáció időszakának egyik jelmondatát, „a megújulás lendületét”, amelyről azt mondta, ezt az újult erőt szeretnék látni a hazai iskolákban, ahol a változás, az újszerű gondolkodás és a folyamatos fejlődés újabb esélyeket teremt mindenkinek.

Palkovics László célul fogalmazta meg: az elkövetkező 180 napban arra kell törekedniük, hogy a rájuk bízott diákok tudását gazdagítsák, műveltségüket pallérozzák, szemléletüket formálják és a gondolkodásukat fejlesszék. Az oktatási államtitkár arról is beszélt, hogy a sikeres oktatási rendszert nemcsak a változás, hanem az állandóság is jellemzi. Állandóság az értékek és a célok vonatkozásában, mivel a jó iskola évszázadok óta ugyanazt az elvet követi: igazságos, méltányos és esélyteremtő. Törekedjünk olyan minőségi oktatásra, amelyben ez a kettősség, a változás és az állandóság is benne van. Teremtsünk esélyt minden magyar diáknak – hangoztatta Palkovics László.

(Borítóképünkön diákok a nemzeti tanévnyitón a nagykőrösi református templomban. Forrás: MTI / Ujvári Sándor)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában