Pályázat

2017.08.14. 12:22

Czibere: fogyatékkal élőket segítő civileket támogat a kormány

Fogyatékos embereket és családjaikat segítő civil szervezetek kezdeményezéseit támogatja a kormány. A szerdán lezáruló, csaknem 171,5 millió forint keretösszegű pályázatra azok a szervezetek jelentkezhetnek, amelyek az elszigetelődés ellen indítanak helyi, térségi vagy országos programokat – ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Czibere Károly hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: céljuk az, hogy a segítő civil partnerek fejleszteni tudják a beilleszkedést ösztönző, az életminőséget javító szolgáltatásaikat, vagy újakat tudjanak indítani. Hangsúlyozta, a kormány nem hagyja magukra küzdelmeikben a fogyatékos gyermekeket nevelő vagy hozzátartozókat gondozó családokat, nem hagyja elszigetelődni őket, hanem megad számukra minden segítséget, és ezért támogatja a civilek szolgáltatásait is.

Egy összetartó társadalomban nem szabad megengedni, hogy egy fogyatékos családtag gondozása egyenes út legyen az elszegényedés felé

- mondta.

Közölte, a kormány az évente kiírt pályázattal azokat a civil partnereket akarja felkarolni, bátorítani, amelyek régóta működnek a helyi közösségekbe ágyazottan, és amelyek gazdag szakmai tapasztalatot gyűjtöttek össze, ismerik a fogyatékos emberek szükségleteit. Szerinte olyan típusú szolgáltatásokra van szükség, amilyeneket „az országos szolgáltatásrendszer nem tud” nyújtani.

Az államtitkár a „jó gyakorlatok” között említette a szülősegítő csoportokat, a jogi tanácsadó szolgálatokat, valamint a Salva Vita Alapítvány „Neked munka, nekem álom!” programját, amelyben a fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű embereknek segítenek munkát találni.

Vég Katalin, az alapítvány ügyvezető igazgatója, a korábbi pályázat egyik nyertese elmondta, a legfontosabb cél, hogy a fogyatékos emberek ne szigetelődjenek el. Ismertetése szerint programjukban 270 jelentkező próbálhatta ki „álmai állását”, zömében olyan munkahelyeken, ahol korábban még nem dolgozott fogyatékos ember. Arról beszélt, hogy a program során mind a fogyatékos munkavállalók, mind pedig a munkaadók megtapasztalhatták a valóságot és megismerhették a lehetőségeket. A félelmek eloszlatása ellen a leghatékonyabb módszer a személyes találkozás – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában