Szigor

2017.08.10. 23:00

Líbia lezárta partjait a külföldi mentőhajók előtt

Olaszországot követően Líbia is keményen fellép a menekülteket segítő nem kormányzati szervezetek (NGO) ellen, az észak-afrikai állam haditengerészete csütörtökön bejelentette, hogy a helyi hatóságok külön engedélye nélkül külföldi hajók nem léphetnek be part menti vizeire, abba az övezetbe, amelyet a migránsok „keresésére és mentésére” alakítottak ki.

A líbiai hatóságok nem pontosították a szóban forgó övezet kiterjedését. A haditengerészet szóvivője Tripoliban azt közölte: az intézkedés „világos üzenet mindazok számára, akik nincsenek tekintettel Líbia szuverenitására, és nem mutatnak tiszteletet parti őrsége, illetve haditengerészete iránt”. Hozzátette: kifejezetten azon NGO-kra vonatkozik ez a szabály, amelyek illegális bevándorlókat mentenek, és humanitárius akciókat akarnak végezni.

A káoszba süllyedt Líbia területéről számos afrikai migráns próbál embercsempészek segítségével a Földközi-tengeren át az Európai Unió területére jutni.

Az erős migrációs nyomásnak kitett Olaszországban a helyi sajtó csütörtöki jelentése szerint a nem kormányzati szervezetek földközi-tengeri mentőmunkájának szabályozása, valamint a líbiai parti őrséggel kialakított együttműködés júliusban és augusztusban csökkentette az olaszországi partokra érkező illegális bevándorlók számát. Az olasz kormány a sajtó szerint szeptemberben megkezdi líbiai befogadótáborok felállításának ütemezését is.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idén több mint 111 ezer illegális bevándorló érkezett az EU-ba a Földközi-tengeren keresztül. Mintegy 2370 ember vízbe fúlt az átkelés közben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában